3 December 2015

Speakeasy in Helsinki

Salakapakka Helsingissä

Tiistai/ Tuesday 27.10.2015

Olin pitkään halunnut käydä Helsingin keskustassa sijaitsevassa Salakapakassa. Alunperin olin kuullut paikasta eräältä tutultuni aikoja sitten. Olin jo unohtanut koko paikan, kunnes netissä törmäsin siihen uudestaan. Paikka on Helsingin julkinen salaisuus, mistä kaikki eivät tiedä, toisaalta taas tuntuu monien jo tietävän. Kenties tieto paikasta taitaa levitä salaa ihmisten puheiden välityksellä. Ainakaan Salakapakka ei mainosta itseään julkisesti. Sen sivut netissäkin ovat tyylille uskollisesti hyvin salamyhkäiset.

Olimme sopineet vanhan ystäväni kanssa treffit kaupungille lokakuun loppupuolelle. Päätin yllättää hänet, enkä kertonut etukäteen minne menisimme drinkeille - teemaan sopien. Yllätys säilyikin loppuun asti. Lujuutta se vaati etten paljastanut paikkaa etukäteen, sillä olin niin innoissani ideastani - Salakapakkaan menosta ja sen etsimisestä.

Lokakuisena tiistai päivänä lähdimme ystäväni kanssa etsimään Salakapakkaa Torikortteleista. Tiesin sen olevan jossain Katariinankadulla. Salakapakan virallinen nimi on Trillby & Chadwick: Detective Agency.


Salakapakan ovessa ei lue mitään, ikkunatkin on peitetty. Kaduilla ei ole myöskään kylttiä mistä sen löytäisi. Pitää etsiä itse oikea ovi ja kokeilla rohkeasti. Löysimme oven pienen etsinnän jälkeen. Oli jännittävää leikkiä etsiviä. Ovesta sisäänpäästyämme eteisessä odotti vanha lankapuhelin. Ystäväni nosti luurin ja rimpautti sitä, pian avautuikin pieni oviluukku. Sieltä kurkisti mies, joka kysyi monta meitä oli tulossa ja pyysi odottamaan hetken. Hieman myöhemmin ovi avautui ja mies ohjasi meidät pöytäämme. Aistimme heti hämyisän baarin, vanhanaikaisen sisustuksen ja salaisen tunnelman. Seuraavaksi mies toi meille kirjan muodossa olevat drinkkilistat. Hän kertoi meille tarkemmin itse paikasta, toimintatavoista (säännöistä) ja drinkeistä.

Salakapakassa ei muun muassa saa vaihtaa pöytää ilmoittamatta tarjoilijalle. Muita pöytäseurueita ei saa häiritä. Valokuvaus on kielletty. Ulos pitää poistua takaovesta. Tässä joitain sääntöjä. Tuli rikottua ainakin yhtä säännöistä. Nimittäin otin salaa muutamat kuvat sisällä. Nopeasti vaivihkaa puhelimeni kameralla. Aiemmin huomasin netistä muidenkin syyllistyneen tähän. En tosin ottanut muita kuvia kuin drinkeistä varsinaisessa Salakapakassa. Joten paikan hämyinen sisäpuoli säilyy teille vielä salaisuutena. Samoin oikea ovi mistä sinne mennään ;-)

hkiPA271654

Salakapakoiden historiasta

Salakapakoissa tarjoillaan alkoholia luvatta. Kieltolaki synnytti Salakapakkakäytännön ja -kulttuurin. Salakapakoita eli Speakeasy - kapakoita syntyi runsain mitoin. Nimitys speak easy viittaa näiden kapakoiden laittomaan ja salamyhkäiseen luonteeseen. Mitä pidempään kieltolaki jatkui, sitä enemmän syntyi Salakapakoita. Niiden ylläpidosta vastasi usein järjestäytynyt rikollisuus, mafia ja Chicagossa erityisesti Al Capone.

Aikamme kapakoista Salakapakat erosivat siinä, että niiden julkisivuilla ja ovilla ei näkynyt merkkejä tai mainoksia siitä, että oven takana oli kapakka. Salakapakoihin pyrittiin myös järjestämään takaovia ja muita varauloskäyntejä, niin että asiakkaat saattoivat liukkaasti poistua paikalta, jos poliisit tulivat tekemään ratsiaa.

Nykypäivän modernit Salakapakat

Salakapakat alkavat olemaan maailmalla suosittuja. Modernin ajan Salakapakoita löytyy jo useimmista suurista kaupungeista. Ne ovat yllätyksellisyyttä ja jännitystä tarjoavia cocktailbaareja, jotka eivät ilmoita itsestään ohikulkijoille. Sisäänkäynti tulee niihin löytää itse. Salakapakoissa panostetaan rentoon tunnelmaan ja tarinalliseen konseptiin. Sisään Salakapakkaan pääsevät täysi-ikäiset, jotka ensin löytävät salassa pidetyn kapakan. Ja kunhan kapakassa on tilaa, seisomapaikoille ei ihmisiä oteta. 

Esimerkkejä suurkaupunkien Salakapakoista. New York: Please Dont Tell - Salakapakkaan pääsee hodariravintolan puhelinkopin läpi. Lontoossa The Mayor of Scaredy Cat Town - baariin päästäkseen tulee kysyä pormestaria ja kulkea toisen baarin jääkaapin läpi. Lontoossa toimii myös Evans and Peel detective Agency, baari, jonne pääsee vain esittämällä salapoliisitoimiston työntekijöille tapauksen selvitettäväksi (=varauksensa). Lontoosta löytyy myös; 69 Colebrooke Row, Milk & Honey. New Yorkista löytyy myös; Death + Company, The Back Room, Employees Only.

drinkshki1

Drinkkilista oli toteutettu Helsingin Salakapakassa hienosti. Kaikista juomista oli kuvat ja myös luki mitä juomat sisälsi. Hintoja ei oltu merkitty. Tarjoilija ystävällisesti auttoi juomien valinnassa. Hänen suosituksellaan otin yhden paikan suosituimmista juomista. Halusin jotain raikasta ja hedelmäistä. Ja siihen sopi valitsemani juoma. Lisäksi yksi listan juomista vaikutti erityisen jännittävältä. Se oli kuvassa peitetty paperipussilla- erityisen salaista juomaa. Uskaltaisiko sitä kokeilla seuraavalla kerralla..

Drinkkini oli Up She Rises. Se oli hedelmäinen, raikas, sopivan kirpeä. Täydellinen. Sekä visuaalisesti silmiä hivelevä. Drinkkimme maksoivat 13e/ kpl. Ne olivat hintansa väärti.

hkisalakapakka2

Sisustus oli tunnelmallinen ja hämyisä. Sanottakoon että Salakapakalle sopiva, musiikkia myöten. Taustalta kuului jazz- tyylistä musiikkia. Paikasta löytyy tuoleja pikkupöytineen. Sekä baaritiski pulloineen. Valaistusta ja tunnelmaa tuovat takkatulen sijaan lämpökynttilät.

Viihdyimme Salakapakassa mainiosti ystäväni kanssa. Istuimme ja nautimme rauhassa drinkkimme niitä näitä jutellen. Ehkä muuten paras drinkkini koskaan! Juomamme oli laillisia vaikkakin tunnelma salainen.

hki13

Meinasin unohtaa että otin lisäksi salakuvat vielä Salakapakan vessassa. Salavessa oli hauskasti sisustettu. Sen takaseinä oli täynnä pinottuja kirjoja. En kuitenkaan jäänyt niitä tutkimaan ja lukemaan tällä kertaa.

Ennen lähtöä kiitimme yhteen ääneen ystäväni kanssa tarjoilijaa kokemuksesta Salakapakassa ja sanoimme että tänne pitää tulla uudelleen. Salakapakasta poistuttiin ulos vaivihkaa takaoven kautta. Niinkuin kuuluukin, huomiota herättämättä. Ettei kukaan arvaa mistä oikein tulemme.

Aluksi oli jännittävä mennä paikkaan mistä oli lukenut, mutta ei silti aivan tiennyt mitä odottaa tai miten toimia. Jälkeenpäin tuntui siltä ihan kuin olisimme olleet jossain muualla, toisessa maailmassa toisella vuosisadalla. Kenties lähes juuri kuin entisaikojen Salakapakoissa. Aikamoinen ja unohtumaton elämys kaikkineen. Jota ei voi ymmärtää muuten kuin itse kokemalla ;-)

hkisalakapakka5

Salakapakka/ Trillby & Chadwick 

Osoite: Katariinankatu, Helsinki
Avoinna: Ti- to klo 16- 0.30, pe- la 16- 1.30
Puh: 040 180 3199
Drinkit n. 11€. Ei ruokaa.

Sivut:

Facebook- sivut: Trillby & Chadwick
Kotisivut: Trillby & Chadwick

hkisalakapakka8

Trillby & Chadwick on loistava cocktailbaari. Lueskelin että sen taustalla häärii Liberty or Death- cocktailbaarin pyörittäjät. Torikortteleiden etsivätoimisto on hakenut vaikutteita Brittiläisestä tunnelmasta. Tälläisiä paikkoja ei todellakaan ole Helsingissä liikaa. Tunnelmallinen, jännittävä paikka joka vie menneisiin vuosikymmeniin. Lähemmäs nykypäivää cocktailbaarin sen sijaan kuljettaa ykkösluokkaiset ja trendikkäät juomat.

Suosittelen tutustumaan tähän lailliseen Salakapakkaan. Viikonloppuisin on kuulemma suositeltavaa tehdä pöytävaraus. Olimme ystäväni kanssa Salakapakassa arki-iltana, jolloin ei ollut täyttä. Paikka käsittää kaksi huonetta. Eli on tunnelmallinen ja pieni. Salakapakkaan ei kuulemma myöskään oteta liikaa ihmisiä ns. seisomapaikoille. Ainoastaan sen verran kerralla kuin mahtuu istumaan. Joten viikonlopulle ainakin hyvä muistaa pöytävarauksen tekeminen.

Pssst. Salakapakan osoitetta ei saa kertoa eteenpäin- onhan tämä Salakapakka. Katariinankadulla kyllä riittää pituutta ja ovia, josta etsivä löytää ;-)

Katariinankadun etsivätoimistoon eksyn varmasti vielä uudelleenkin. Mietin jo kenet perheenjäsenen tai ystävän voisin yllättää seuraavaksi ja viedä Salakapakkaan. Onkohan muuten Helsingissä muita Salakapakoita? Mielenkiintoista olisi myös joku kerta mennä jossakin kaupungissa maailmalla Salakapakkaan. Ensin pitäisi vain kotona tehdä jo hieman etsiväntyötä että löytäisi perillä paikan.

Oletteko käyneet Salakapakassa Helsingissä? Torikortteleiden tai jossain muualla? Entäs maailmalla?


// I went in October with my friend to Speakeasy. It is located in the center of the Helsinki City Hall Quarter - Catherine street. The official name of the place is Trillby & Chadwick: Detective Agency.

You have to find the door yourself. Speakeasies have different rules. For example, exit through the back door. And no photographs be taken. I broke the rules, and I secretly took a couple of pictures of my drink. My drink Up She Rises tasted heavenly and looked colorful.

Our drinks were legal and atmosphere was secret. I recommend to experience it yourself. Be sure to reserve a table on weekends. Is Helsinki other Speakeasies? Experiences from around the world?


No comments :

Post a Comment