18 December 2015

Wieniin joulutoreille!


Lähden tänään viikonloppulomalle jouluiseen Wieniin - Itävallan pääkaupunkiin. Ajattelin mennä Keski-Eurooppaan katsastamaan joulumarkkinat ja hakemaan joulutunnelmaa vielä juuri ennen joulunpyhiä. Loistava tapa aloittaa joulunvietto Keski-Euroopan tunnelmallisilta joulutoreilta 

Lueskelin Euroopan eri kaupungeista joissa järjestetään suosittuja joulutoreja ja mietin pitkään minne niistä menisin. Suosittuja ovat esimerkiksi: Lontoo, Berliini, Munchen, Praha, Pariisi, Wien... Moneksi jouluksi siis kierreltävää vielä, hih. Päädyin näistä Wieniin. En ole aiemmin vieraillut Keski-Euroopassa ja haluan nähdä Keski-Eurooppalaisen kaupungin tunnelmoineen. Valintaan vaikutti myös näkemäni kauniit kuvat Wienistä. Sekä mahtava ruoka- ja juomatarjonta.

Päällimmäisenä mielessäni on kuitenkin se että haluan matkustaa joulun aikaan nähdäkseni jonkun suuren kaupungin joulutorit ja kokea sen ainutlaatuisen tunnelman. Valoineen, ruokineen, ihmisineen. Wienissä varmasti riittää väkeä joulun tietämillä eri tavalla kuin Suomessa, niin paikallisia kuin turistejakin. Toivottavasti olisi myös valkoinen lumipeite maassa.

Taustaa

Wienin joulumarkkinoiden historia ulottuu vuoteen 1298 saakka. Josta lähtien Wienissä on pystytetty tunnelmallisia markkinakojuja aina joulun alla. Wienin joulumarkkinoilla on pitkät perinteet. Lisäksi kaupungin historiallinen arkkitehtuuri luo oman tunnelmansa markkinoille.

Wienissä on yli 20 joulutoria ympäri kaupunkia. Suurimmat torit ovat kaupungintalon edustalla, Belvederen edustalla, Spittelbergissä, Schönbrunnin palatsin edustalla sekä kaupungin luonnonhistoriallisen ja kulttuurihistoriallisen museon välissä olevalla aukiolla. Taidan ehtiä käydä muutamalla keskeisellä paikalla olevalla joulutorilla. Joulutoreilla myydään perinteisesti herkkuja ja käsitöitä. Pitää maistaa ainakin glühwein- hehkuviiniä, paahdettuja kastanjoita... Wienin joulutorit ovat avoinna marraskuun puolesta välistä alkaen. Suurin osa on auki jouluaattoon asti tai pitempäänkin.

wien-joulu1
Kuva/ Pic: Matkavekka

Matkan ehdin varata jo hieman ennen viime reissuani eli lokakuista Istanbulin matkaa. Reissuun lähden yksinäni. Löysin kohtuuhintaiset lennot ja hotellin. Varasin matkan taas pakettina. Otin välilaskulliset lennot, koska ne olivat huomattavasti edullisemmat. Eikä matka-aika ole kaikkineen silti pitkä. Matkustan ainoastaan käsimatkatavaroilla, joten saa nähdä kuinka paljon uskaltaa shoppailla. Pitää pakata mahdollisimman vähän tavaraa mukaan. Jos käy niin että löytyy paljon shoppailtavaa, on ostettava uusi matkalaukku ja maksettava vähän extraa paluulennoille, heh :-D

Hotelliksi valikoitui Savoy Hotel Vienna. Se sijaitsee keskustassa, Lindengasse-tien varrella Neubaun alueella. Joka on tunnettu mm. Wienin yöelämän keskuksena sekä shoppausalueena, miten sattuikaan. Esimerksiksi pääostoskatu Mariahilfer strasse on vieressä. Neubaussa on myös tunnetut Nachmart- markkinat. Hotellin lähellä on metroasema, sekä kävelyetäisyydella useimmat paikat.  Keskeisen sijainnin lisäksi hotellin valintaan vaikutti siihen sisältyvät aamiainen ja wifi. Hotellin valintaa helpotti suuresti myös netissä lukevat muiden matkailijoiden antamat arviot. Ne kannattaa aina katsoa.

Matkatiedot
  • Matka varattu: Ebookers
  • Lennot: Vaihtolennot 
    • Meno: Helsinki- Tukholma-Wien. Lentiyhtiö: Skandinavian Airlines/Australian Airlines.
    • Paluu: Wien-Frankfurt-Helsinki. Lentoyhtiö: Lufthansa.
  • Lennot ja hotelli Wienissä (2 yötä): n.358e
  • Hotelli: Hotel Savoy Vienna (3 tähteä)

wien joulu2
Kuva/ Pic: Infohostels


Mitä tehdä Wienissä joulunaikaan:

- Joulutorit, aukiot
- Kaduilla ja Tonava-joen varrella kävely
- Syömistä ja juomista: viini, hehkuviini, wienin-leike
- Kahvilla: kahvia ja sacher kakkua
- Ostoksia: ostoskadut, primark
- Nähtävyyksiä: hundertwasserhaus, raatihuoneentori
- Tekemistä: riesenrad maailmanpyörä, hevoskärryajelu

Olen Wienissä kaksi yötä ja kolme päivää. Kauheasti ei ole aikaa kaikkeen mahdolliseen kun olen vain yhden kokonaisen päivän paikanpäällä. Kaikista tärkeimpänä listallani kohteessa on kaupungista ja tunnelmasta nauttiminen. Kävellä kaduilla ja piipahtaa viinille tai kahville kun siltä tuntuu tai osuu kiehtova paikka silmien eteen.

Pari must juttua tosin on myös mitä haluaisin tehdä. Niihin ei pitäisi hirveästi aikaa tuhlaantua. Eli aikomuksena on käydä suosituimmilla joulutoreilla kiertelemässä ja tehdä ostoksia. Suosituin joulutori on Raatihuoneen torilla - Rathausplatz. Jos aikaa jää käydä Leopoldstadtissa Riesenrad maailmanpyörässä, joka on yksi Wienin maamerkeistä. Wienin katukuvaan kuuluu hevoskärryt, olisi jännittävää päästä myös niiden kyytiin ihastelemaan kaupunkia.

Shoppailuja varten ajattelin suunnata Primark- liikkeeseen sekä katsoa miltä näyttää Wienin ostoskadut. Suosituin ostoskatu on Mariahilfer strasse. Kuuluisia ostoskatuja ovat Grabem, Kohlmarkt ja Kärntnerstrasse. Primarkkia odotan kovasti. Olen kerran käynyt heidän liikkeessään aiemmin, Berliinin matkallani. Siellä kävi pienimuotoinen sekoaminen. Saa nähdä miten käy tällä kertaa. Wienin Primark sijaitsee vähän sivussa keskustasta Shopping City Sud (SCS) ostoskeskuksessa. Toivottavasti julkisilla löytää sinne kuitenkin hyvin. Pitää kysyä vaikka hotellilta neuvoa.

Wieniin ei voi varmasti mennä ilman ettei kävisi kahviloissa ja ravintoloissa nauttimassa paikallisia herkkuja. Mielessäni on tietenkin viinin juominen Wienissä. Miltähän se siellä maistuu? Erilaiselta kuin Suomessa varmaan :-) Täytyy testata Wienin leikettäkin. Ja kahvilla käynnin ohessa nauttia pala sacher-kakkua tottakai. Luin että aitoa sacher kakkua saa Wienissä Cafe Sacherista joka sijaitsee Hotel Sacherissa.

Alustava matkasuunnitelma

Pe. Illalla syömistä sekä, kahvia ja viiniä kaupungilla. 
La. Aamusta Primark ja shoppailua. Myöhemmin joulutoreja, nähtävyyksiä.
Su. Kaupungilla käyskentelyä.

Kun matkaa suunnittelee, alkaa tuntumaan siltä ettei malta odottaa lähtöä ja paikan päälle pääsemistä. Itse reissun suunnittelu on tosiaan jo osa matkakokemusta! Matkustelukin voi aiheuttaa perhosia vatsaan :-) Muuten olenko unohtanut jotain tärkeitä nähtävyyksiä tms. missä kannattaisia käydä tai nähdä?

Vinkkejä Wieniin ja joulumarkkinoille? Onko teillä kokemusta Wienin tai Keski-Euroopan joulutoreista? 


// Christmas market places in Vienna!

I'm leaving today to Vienna - the Austrian capital for the weekend. I was thinking to go to Central Europe and check out the Christmas market and get some Christmas spirit yet just before the Christmas holidays. A great way to start the Christmas celebrations in Central Europe in the atmospheric Christmas market places ♥ 

Tips to Vienna and the Christmas market? Do you have experience in Vienna or Central Europe Christmas market?
No comments :

Post a Comment