21 January 2016

Christmastime in Wien - Through my phone


Tässä otoksia ja tunnelmia jouluiselta Wienin matkaltani. Kaikki kuvat on otettu Iphonellani. Alkuvuonna on riittänyt taas kiirettä, kun kestänyt julkaista tämäkin postaus. Kuvat on minulle aina se helpoin osuus blogissa, niiden ottaminen ja muokkaaminen. Teksti osuus tuottaa välillä sen sijaan harmaita hiuksia. Mutta eiköhän se siitä vielä.. :-D Tuntuu että joulusta olisi jo vaikka kuinka aikaa, eikä siitä ole kuin muutama hassu viikko. Kaiholla katselin näitä Wienin kuvia, kerrassaan upea kaupunki. Varmasti erityisempi vielä juuri joulun aikaan. Mutta haluan joku kerta ehdottomasti mennä sinne keväämmälläkin kun on valoisaa ja vihreää. Wienistä nimittäin löytyy lukemattomia puistoja palatseineen. Voin vain kuvitella miten nättiä siellä on kukkaloiston aikaan, kelpaa istuskella viheriöllä ja nauttia vaikka piknikkiä. Palataan kuitenkin vielä hetkeksi takaisin talveen ja jouluiseen Wieniin  ;-)

18.12.20151.  Helsinki-Vantaan lentoaseman uusi junaterminaali. Helsingin keskustasta pääsee uudella kehäradalla lentokentälle asti (junat I ja P). Matka kestää n.30min. Lentoaseman pysäkki on tosin syvällä maanalla. Terminaaliin on pitkä kävely, ainakin viidessä kerroksessa rullaportaat ennenkuin pääsee maanpinnalle ja siitä vielä matkaa terminaaliin.

2. Terminaali 1 Helsinki-Vantaalla. Saattoi muuten olla vasta ensimmäinen kerta kun lentoni lähti ykkös terminaalista. Lensin aluksi Skandinavian Airlinesilla Tukholmaan.

3. Pilvien päällä auringon laskiessa jossain välillä Helsinki- Tukholma. Lentokoneen ikkunasta on kyllä aina upeat maisemat pilvenhattaroineen.

4. Matka asusteet sävy sävyyn. Ruskeat nillkkurit sekä käsilaukku. Käsimatkatavaroilla mentiin tämä reissu.


1. Tukholma Arlanda lentokentältä.  Kioskin lehtihyllyllä osui silmään tunnettu ruotsalainen bloggaaja Kenza kannessa. Arlandan kentällä on muuten kunniakäytävä, jota koristaa Kenzan kuva. Sen voi nähdä Terminaalissa 5 toivottamassa matkustajat tervetulleeksi Tukholmaan Kenzan kotikaupunkiin.

2. Olin valmiiksi kotona suunnitellut käyväni Tukholma Arlandan kentällä Joe & The Juice kahvilassa. Näitä löytyy sieltä kaksin kappalein - terminaali 4 sekä terminaali 5.

3. Onneksi oli aikaa lentojen välissä jotta löysin paikan ja sain juotua raikkaan smoothien Joe & The Juicelta. Ihan pelkästään näiden juomienkin  takia pitäisi käydä useammin Ruotsissa! Muutenkin kuin lentoa vaihtamassa. Toki voitaisiin jo Suomeenkin saada tämä Joe and The Juice brändi.

4. Saavuttu Wieniin. Kuva on metroasemalta (Neubaugasse) läheltä hotelliani.


1. Wienin pääostoskatu Mariahilfer Strasse. Se on 2km pitkä katu täynnä liikkeitä ja ravintoloita ym., ja ihan hotellini kulmalla. 

2. Ekana iltana kävin syömässä Wieninleikkeen (wiener schnitzel) ravintolassa: Schnitzelwirt Schmidt, Neubaugasse 52. Leikkeellä oli kokoa ja hintaa vain noin 7€. Wieninleike on yleensä ohut vasikanlihaleike, joka tarjoillaan sitruunaviipaleen kanssa. Itävallan kansallisruokalaji! 

3. Neljän tähden hotellini Savoy Hotel Vienna Neubaun kaupunginosassa oli todella tyylikkäästi sisustettu. Huoneestani löytyi useampikin kattokruunu. Ainoa miinus oli kokolattiamatto.

4. Sisäänkirjauduttuani hotelille menin ulos kävelylle. Paljon riitti ihailtavaa kävelykadulla joulukoristeineen ja -valoineen.


1. Mariahilfer Strassen varrelta löytyi viinikauppa Wein & Co. Sieltä voi ostaa viiniä kotiin, sekä toki voi juoda paikan päälläkin. Mariahilfer str. 36.

2. Valitsin listalta tarjoilijan avustuksella Riesling valkoviinin. Hintaa taisi olla n. 3-4€ lasillisella. Juoman tarkeni nauttia ylhäällä olevalla terassilla.

19.12.2015


3. Hotelliselfie aamulla. Ruutupaita on varma valinta matkustaessa. Pitkästä aikaa hiuksetkin auki. 

4. Aamiainen hotellilla. Aika perus, mutta maittava ja sai mahan täyteen.


1. Hotellin aula oli laitettu kauniiksi joulukoristein. Muutenkin se oli todella klassisen tyylikäs.

2. Wienin metro- ja juna karttaan tutustumista ennen liikkeelle lähtöä.

3. Lauantaina suuntasin ensimmäisenä valtavaan ostoskeskukseen: SCS (Shopping City Sud). Se sijaitsee n.20km päästä keskustasta Vösendorfin kaupungissa. Mutta sinne pääsi kätevästi julkisilla. Vösendorf 2334.

4. SCS:ssä riitti kauppoja ja käveltävää lähes koko päiväksi. Sieltä löytyy 330 liikettä ja ravintolaa. Ostoksia tarttui jokunen mukaan.


1. Stephanspaltzin ympäristö Innere Stadt'ssa oli todella kaunis. Niin arkkitehtuurilta kuin joulukoristeita myöten. Ja joulukoristeissa ei todellakaan oltu säästelty.

2. Türkis restaurant Mariahilf, Mariahilferstrasse 22. Näitä samaisen ketjun ravintoloita löytyy Wienistä useammastakin paikasta.

3. Oli testattava kebapia tottakai Wienissäkin. Tämän Türkis ravintolan kebap ei tehnyt minuun vaikutusta. Mutta onneksi se ei jäänyt ainoaksi kokeiluksi Wienissä. Parasta kebapia sai tälläkin kertaa ihan katukioskista!

4. Iltavalaistusta kävelykatu Mariahilferstrassella.


1. Neubaugassen valoloistoa. Se on myös yksi Wienin suosituista ostoskaduista, josta löytyy mm. monia mielenkiintoisia pieniä putiikkeja.

2. Parlament Wienin näyttävä rakennus, jonka edessä kulkee puistokatu Ring.

3. Ring puistokadun varrella oli upeita joulukoristeita.

4. Kävellessä Wienin Raatihuoneen aukiolle (Rathausplatz) puissa näkyi jouluvaloja. Jokaisessa puussa oli koristuksissa eri teema. Sydämistä ja tikkukaramelleista lumiukkoihin muunmuassa.


1. Raatihuoneen aukiolla järjestettiin Wienin suosituimmat joulumarkkinat - Christkindlmarkt. Siellä oli myynnissä paljon erilaisia joulukoristeita. Erityisesti kauniita ja upeasti koristeltuja lasipalloja.

2. Mahtipontinen Rathaus. Uusgoottilainen rakennus kellotorneineen.

3. Joulumarkkinoilla oli tottakai maistettava hehkuviiniä (glühwein). Sain sen nätissä sydämenmuotoisessa mukissa. Toinen vaihtoehto oli tummansininen saapikasmuki.

4. Hehkuviini maksoi 4€, sen päälle piti maksaa 3€ jotta sai hauskan raatihuoneen joulumarkkinoiden nimikkomukin itselleen. Jos halusi ostaa lisää hehkuviiniä tai muuta juotavaa, sen sai samaiseen mukiin eikä tarvinnut enää maksaa kuin juomasta. Mukava tuliainen ja muisto näiltä joulumarkkinoilta.


1. Joulumarkkinoilla myytiin myös kaikenlaista makeaa syötävää. Tietysti Mozart- pallosuklaata (Mozart kugeln). Wienistä löytyy monia kauppojakin missä on vain Mozart tuotteita myynnissä, etenkin sitä suklaata.

2. Käyskentelyä joulumarkkinoilla ihmisvilinässä. Tuolla pääsi kyllä joulufiilikseen jos missä.

3. Viimeisenä illalla suuntasin kahvilaan, joka on auki aina puoleen yöhön asti. Hotel Sacher- Sacher Café. Philharmoniker str.4.

4. Kahvilassa otin tottakai sacher-kakkua (sacher torte)! Täältä Sacher Café'sta saa sitä aitoa sacher kakkua alkuperäisen ja salaisen reseptin mukaan. Sacher kakku on siis suklaakakku, jossa on täytteenä aprikoosihilloa. Se tarjoillaan kermavaahdon kanssa. Parasta syömääni sacher kakkua, mikä ei liene yllätys.


1. Keskellä Wieniä kohoava huikea Pyhän Tapanin tuomiokirkko (Stephansdom). 

2. Parasta oli illalla kuljeskella tunnelmallisilla Wienin kaduilla ja ihailla taloja ja joulukoristeita valoineen. Pimeällä ne tulivat parhaiten esille. Ja mikä parasta Wienissä, metrot kulkevat viikonloppuisin läpi yön. Ei tarvinnut katsoa kelloa ja kiirehtiä kun kulki kaupungilla. 

3. Grabenin ostoskatu. Entinen vallihauta, jota nykyään reunustaa ylelliset liikkeet ja koristeelliset rakennukset.

4. Myöhäisillanselfie metroasemalla matkalla hotellille ja nukkumaan. Tuli päivän aikana käveltyä niin paljon, että kengät vaihtuivat illalla jo mukavimpiin tennareihin :-D 

20.12.20151. Iphonen karttakuvaa Wienistä. Hyvin erottuu kuvasta Wienin vanhaa kaupunkia ympäröivä kehäkatu Ringstrasse. Sininen pallero kuvaa muistaakseni hotellini sijaintia (alue: Neubau).

2. & 3. Viimeinen matkapäivä sunnuntai alkamassa. Ensin hotellilla aamupala ja sitten check-out ja kaupungille. Sunnuntaisin on Wienissä kaupat aina kiinni, joten pyhitin sen nähtävyyksien katselulle.

4. Ensimmäiseksi kävelin hotellillta kohti Museumsquartier - kokonaisuutta, johon kuuluu paljon museoita mm. Luonnonhistoriallisen museon ja taidehistoriallisen museon välissä on Maria- Theresien-platz, jossa on joulun aikaan myös omat joulumarkkinansa. Ne eivät olleet ehtineet vielä aueta.


1. & 2. Michaeler platz. Hofburgin keisarillisen palatsin luona, Innere Stadt. Täältä löytyi aukion omat joulumarkkinat nimikkomukeineen. Sekä oli mahdollista päästä hevoskärryjen kyytiin. Paljon kiemurtelevia kujia aatelistaloineen Wienin sisäkaupungissa.

3. Seuraavaksi suuntasin junalla lähemmäs Tonava-jokea (Donau). En kuitenkaan mennyt tällä kertaa Tonava-joelle asti, vaan päädyin Tonavan kanavalle (Donaukanal), joka oli lähempänä. Kävelin hetken sen rantaa pitkin.

4. Lähellä Tonava kanaalin rantaa sijaisee yksi Wienin tunnetuimmista nähtävyyksistä - Hundertwasserhaus. Todella persoonallinen asuinkerrostalo. Yksi Wienin maamerkeistä. Löwengasse/ Kegelgasse 36-38.


1. Hundertwasser village. Vastapäätä Hundertwasserin kerrostaloa. Tuliaiskauppoja, kahviloita. Sisällä keskellä paikkaa on aivan ihana kahvila. Ostin sieltä gespritz juoman, eli valkoviini joka on laimennettu mineraalivedellä.

2. Englantilainen puhelinkoppi Hundertwasserin suunnitteleman talon edessä. Rakennus sijaitsee kahden kadun kulmassa. Talossa on 51 asuntoa.

3. Seuraavaksi jatkoin matkaa junalla kohti Praterin huvipuistoa ja suurta maailmanpyörää- Riesenrad. Myös täältä löytyi omat joulumarkkinat. Piipahdin vain nopeasti katsomassa aluetta.

4. Riesenradin maailmanpyörä on myös yksi Wienin maamerkeistä. Se on 65m korkea. Huvipuistoon pääsee ilman sisäänpääsymaksua. Itse maailmanpyörään jos haluaa mennä joutuu toki maksamaan.


1. Halusin käydä vielä viimeisenä päivänä Rathausplatzilla joulumarkkinoilla. Tykkäsin niistä eniten. Kaikkea ihanaa katseltavaa, ostettavaa ja syötävää. Ostin joulumarkkinoilla nälän yllättäessä yhdeltä kojulta oluthodarin. Se oli niin hyvää. Muista nyt yhtään mikä sen nimi oli. Makkara sen välissä oli ainakin mitä luultavimmin bratwurst.

2. Kuppikakku- jouluvalot puussa. Niin söpöt!

3. Näkymää raatihuoneen joulumarkkinoille. Tein siellä äkkiä viimeiset tuliaisostokset. Kunnes oli kiirehdittävä metrolla kohti hotellia hakemaan matkalaukku.

4. Vielä piipahdus matkan varrella olevilla joulumarkkinoilla Mariahilferstrassella ennen hotellille menoa. Tällä pitkällä kävelykadulla kojuja oli siellä täällä. Isompi keskittymä oli Mariahilf-kirkon luona. Ihan viimeiset ostokset, ja hotellin kautta Wienin lentokentälle ja takaisin Suomeen.

-

Täytyy muuten vinkata täällä jo, että keväälle - huhtikuulle on varattuna yksi matka (paljastan sen myöhemmin). Mutta sitä ennen jo ihan pian on toinen matka. Harkitsin sitä jonkun aikaa mennäkö vai ei. Mutta huomenna kohde paljastuu. Tämä matka tulee aika äkkilähtönä. Se on toisaalta hauska kokemus sekin minulle, kun yleensä suunnittelen matkaa pitkään ja joka kannalta :-D Tämä on enemmän sellainen ex-tempore reissu, saa ottaa rennommin ilman hirveitä suunnitelmia. Ei kuitenkaan ihan niin, että passi ja hammasharja laukkuun ja kentälle valikoimaan lentoa ja kohdetta. Pystyykö muuten niin edes tehdä? :-D


// Here scenes and moods of my Christmas trip to Vienna. All the pictures are taken by my Iphone. 


No comments :

Post a Comment