9 November 2015

The first running!

Ensimmäinen juoksulenkki!


Viikonloppuna lauantai oli historiallinen päivä. Tein ensimmäistä kertaa ikinä kunnon juoksulenkin.  Saa nähdä alkaisiko tästä oikein juoksuinnostus jatkossa (-: 

Vuosia olen tyytynyt ulkosalla kävelemään, välillä reippaammin välillä rauhallisemmin. Myös HIIT- tyylistä lenkkeilyä olen suosinut. Salilla olen keskittynyt pääosin crosstrainereihin. Ihn muutaman kerran olen testannut juoksumattoa aikoja sitten. Juokseminen ei ole koskaan ollut urheilumuotona lähellä sydäntäni. Viimeksi olen pururadalla juossut varmaan 5-10 vuotta sitten, jos sitä juoksemiseksi voi sanoa. Pikemminkin hölkkäämistä ja välillä taukoja/ kävelyä.

Monet tykkäävät juosta, joten ajattelin jo kuukausia sitten että voisinhan minäkin edes kokeilla. Ensin tarvitsisi vain olla välineet kunnossa. No välineet olivat olleet jo kesästä asti kunnossa. Kunnes syksyinenä aamuna...  Heräsin lauantaiaamuna jo seitsemän maissa. Olo oli virkeä, ulkona hämärää ja kuivaa. Joten päätin että nyt olisi loistava aamu käydä tekemässä se ensimmäinen juoksulenkki. Nyt jos koskaan. Laitoin varusteet niskaan, puhelimeen sport trackerin päälle ja menoksi. Aluksi kävelin muutaman minuutin ja sitten laitoin juoksuksi. 

Välillä kävi mielessä pitäisinkö taukoja tai kävelisin jotain osuuksia. Arvasin kuitenkin että jos näin tekisin olisi huomattavasti vaikeampaa taas alkaa juoksemaan jos sitten ollenkaan. Joten päätin vain antaa mennä ja unohtaa ajatukset tauoista ja tsempata itseäni eteenpäin. Tossua vain toisen eteen. Olin päättänyt juosta tietyn tutun reitin ja aikaa olin ajatellut käyttäväni noin puolisen tuntia. Siitä ajattelin selviäväni varmasti. 

juoksulenkkihki5, lenkki, juoksu, eka, eka kerta, ensimmäinen kerta, nainen, ulkona, kunnon, juoksulenkki, running, outdoors, first time, ever, urheilu, sports, running, juokseminen, juoksu, sport, soc, nike, urheiluvälineet, urheiluasusteet, sport accesssories,

Mitä välineitä/ asusteita sitten tarvit juoksemista varten? Ainakin kunnon juoksulenkkarit. Juostessa jalat ovat kovilla, ihan maastosta riippumattakin. Sopivan kevyt vaatetus, ei saa olla liian kuuma tai kylmäkään jotta juoksu kulkee. Suomen kulloiset sääolosuhteet tarvitsee myös huomioida. Sadekaan ei ole este juoksulle, se on vain pukeutumiskysymys.

Minulla oli päällä Niken lenkkarit, Niken trikoot, Niken paita ja Socin takki. Kovin oli Nike painotteinen asu :-) Lisäksi sormikkaat ja päässä panta joka peitti korvat. Kännykkä ja avaimet menivät takin taskuun. Ja pysyivät menossa mukana lenkin ajan.

Yksi tärkeimmistä juoksuasusteista on paidan alla. Nimittäin urheiluliivit. Minusta ne ovat melkein tärkeimmät, tai ainakin vähintään yhtä tärkeät juoksukenkien kanssa. Kunnon urheiluliivit kuuluisi olla kaikilla urheilevilla naisilla. Etenkin juoksua harrastavilla ja rintavilla naisilla tarvitsee olla tarpeeksi tukea antavat liivit, jotta rinnat pysyvät paikoillaan juoksusuorituksen aikana. Neuvonkin panostamaan niiden jos minkä ostoon. Omani ovat Shock Absorberin juoksuun tarkoitetut liivit. Nämä olivat ensimmäistä kertaa nyt käytössäni ja toimivat loistavasti. Hintansa väärti todellakin. Ei tarvitse miettiä rintoja juoksun aikana vaan voi keskittyä itse asiaan :-)

shockabsorber1,juoksulenkkihki5, lenkki, juoksu, eka, eka kerta, ensimmäinen kerta, nainen, ulkona, kunnon, juoksulenkki, running, outdoors, first time, ever, urheilu, sports, running, juokseminen, juoksu, sport, soc, nike, urheiluvälineet, urheiluasusteet, sport accesssories, urheiluliivit, liivit, juoksuliivit, juoksu, liivit, liivi, tukea rinnoille, juokseminen, shock absorber juoksuliivit, sports bra, sport bra, bra, run, running,

Runtastic:  4.24 km,  30 min,  302 calories

Lenkin jälkeen oli aika epätodellinen olo. Olinko todella yhtäjaksoisesti juossut puolisen tuntia. Juoksukonkareille matka kuulostaa varmasti aika naurettavalta, toisin kuin itselleni se on jo saavutus. Tässä ajassa matkaa taittui noin neljä kilometria. Rankkaa se tietysti oli. Samoin kuin kokeilisi mitä tahansa uutta lajia, mikä rasittaa kehoa uudella tavalla. Selvisin kuitenkin ehjin nahoin vaikkakin hengästyneenä ja erittäin hikisenä ja punaposkisena kotiin. No se oli tavoitekin. Urheilutaustastani oli varmaan jotain hyötyä juoksusuoritukseenkin.

Oli outoa juosta samoja reittejä mitä olen ennen niin monet kerrat kävellyt. Tällä kertaa ei ehtinyt ajattelemaan niitänäitä, vaan piti keskittyä suoritukseen enemmänkin. Jalkojen askellukseen ja tasaiseen hengittelyyn. Sopiva juoksuvauhtihan yleensä on sellainen missä pystyy puhumaan. Pyrin juoksemaan tasaista vauhtia koko matkan. Tykkäsin juosta kun oli hämärää ja ilma viileähkö. Eikä ollut ihmisiä vielä paljoa liikkeellä. Kivasti sai hien pintaan ja raitista ilmaa. Juoksu on loistava ja piristävä aloitus päivälle.

fallhki6,juoksulenkkihki5, lenkki, juoksu, eka, eka kerta, ensimmäinen kerta, nainen, ulkona, kunnon, juoksulenkki, running, outdoors, first time, ever, urheilu, sports, running, juokseminen, juoksu, sport, soc, nike, urheiluvälineet, urheiluasusteet, sport accesssories, metsä, forest, autumn, fall, syksy, luonto, nature, lenkkipolku, lenkki, polku, eväät, mealprep, ruoka, työt, työeväät, aterioiden valmistus, etukäteen, kokkaaminen, ruoanlaitto,

Lenkin jälkeen suihkua ja syömistä. Kyllä maittoi ruokakin. Piti myös kokata seuraavalle viikolle eväitä töihin. Jossain välissä koitin vähän venytellä paikkoja. Kropassa on juoksulenkin jäljiltä tuntunut olevan kipeinä paikkoja missä ei ole aiemmin tuntenutkaan lihaskipua, saati tiennyt olemassaolosta. Monipuolista treeniä siis! Tuli otettua päivällä syömisen jälkeen pitkät päiväunet. Taisi olla sen verran shokkiaamu kropalle että kaipasi kunnon lepoa kunnon lenkin jälkeen. Ehkä jatkossa tulee juostua useamminkin. Miesten perässä ainakin heh :-D Ei vaan luonto, raitisilma ja lenkkipolut kutsuu viimeistään kun on toivuttu tästä ekasta kerrasta ;-)

Mitä tykkäätte juoksemisesta? Vinkkejä juoksuharrastukseen? 


// This weekend Saturday was a historic day. I run the first time a proper trip outdoors. On Saturday, the trip amounted to four kilometers in half an hour. We'll see this enthusiasm to continue. What do you like the running? Tips for running or instruments?


No comments :

Post a Comment