Tein jokunen viikko sitten todella hyvää ja erikoisempaa keittoa viikonlopuksi. Tämä kasviskeittovinkki oli pakko jakaa toki tännekin, säilyy näin tallessa itsellekin. Vaikka en ole kummoinen keittoihminen, niin tätä varmasti tulee tehtyä uudelleenkin! Kyseessä on siis tulinen ja lämmin thaikeitto. En ole myöskään ollut pahemmin thairuoan tai kasvisruokien ystävä, mutta tästedes pitää perua puheet ja uskaltaa kokeilla jatkossakin erikoisempia reseptejä. Ei muuten tiedä mitä upeita makuelämyksiä voikaan kokea ja saada uusia herkkuruokia jos ei välillä mene ulos omalta mukavuusalueelta!
Alkuperäisen reseptin bongasin ihanan ja inspiroivan Venlan Blogista, täältä. Hän kehui keittoa törkeän hyväksi ja että sopisi etenkin pakkassäässä ulkoilun jälkeen. Joten näinhän minunkin oli tehtävä keittoa, ja onneksi teinkin. Uusia upeita makuelämyksiä. Ostin ensin viikolla kaupasta reseptistä puuttuvat ainesosat. Esim tofun, jota en ole aiemmin koskaan itse ruoassa käyttänyt/ valmistanut. Jota ei tietenkään siten myöskään automaattisesti kaapistani löytynyt. Jännää oli päästä kokeilemaan uusia juttuja ruoanlaitossa.
Resepti
1 lime
3 porkkanaa
1 punainen paprika
1 sipuli
1 chili
3 valkosipulinkynttä
n.1 rkl raastettua inkivääriä
tuoretta korianteria
1 pkt maustamatonta tofua
1 rkl öljyä
puoli tkl kurkumaa
1 tkl agave siirappia
1 kasvisliemikuutio
n. 6-7 dl vettä
1 tlk kookosmaitoa
täysjyvänuudeleita
~
Kun aloin valmistaman keittoa - pilkoin alkuun kaikki kasvikset. Hienonsin valkosipulinkynnet ja chilin. Raastoin raastimella limen kuoren ja inkiväärin. Paloittelin tofun kuutioiksi.
Tämän jälkeen kuumensin kattilassa öljyä, sitten lisäsin sinne kaikki raasteet ja pilkotut kasvikset. Seuraavaksi joukkoon laitoin kurkumaa, agavesiirappia ja tofun palaset. Kuullotettiin aineksia tovi, ennekuin lisättiin kattilaan vesi ja kasvisliemikuutio. Keitetään hetki. Lisätään sitten kookosmaito. Keitetään muutama minuutti ja lisätään nuudelit. Sammutetaan liesi ja annetaan nuudeleiden hautua pehmeiksi. Lopuksi joukkoon voi puristaa limen mehua. Keitto koristellaan ja tarjoillaan tuoreen korianterin kera.
Keitosta tuli superhyvää ja sitä tuli itseasiassa erittäin runsaasti, kunnon kattilallinen! Ohjeesta riittää hyvin useammallekin hengelle ja useammaksi päiväksi. Mietin aluksi mitenhän kasviskeitto maistuu, kun ei ole lihaa ollenkaan ja tuleeko siitä riittävästi täyteen. Pelko oli turhaa, tofu nimittäin toimii hyvin lihan tilalla ja sopi muutenkin tähän keittoon. Toki tätä samaista keittoa voi tehdä halutessaan niin että laittaa jotain lihaa tofun sijaan. Kaikenkaikkiaan todella täyttävää, maukasta ja lämmintä kasvisruokaa. Ei ollut liian tulista, kookosmaito todennäköisesti neutraloi hieman tulisempia makuja.
Kun valmistin tätä keittoa olin ollut jonkun aikaa jo pienessä flunssassa. Joten tämä tulinen keitto sopi sen puolesta loistavasti myös, kun mausteena mm. inkivääriä ja chiliä. Niistä sai potkua vointiin ja ainakin hieman taltutettua kurkkukipua. Voisin tehdä enemmänkin jatkossa keittoruokia, erityisesti talvella. Mikä ihanampaa kun ensin olet ulkoillut pakkassäässä tovin ja tulet sisälle ja nautit lämmintä keittoa ruoaksi.
Yleensä viikonloppuisin tulee kokkailtua ja kokeiltua enemmän uusia juttuja. Hyviä kokkausideoita saa lehdistä ja mm blogeista, niinkuin tämänkin keiton ohjeen. Luettuani postauksen tästä thaikeitosta ja katsottuani herkullisilta näyttäviä kuvia, olin oitis varma että tämä ohje on painettava mieleen ja tehtävä heti kun ehtii. Itselläni on parhaiten aikaa sekä energiaa ruoanvalmistukseen viikonloppuisin. Ostan tarvikkeet valmiiksi joko viikolla tai perjantaina töiden jälkeen, ja lauantaina sitten kokkailen.
Viime aikoina olen entistä enemmän tykästynyt tulisiin mausteisiin ja ylipäänsä mausteisiin ruoanlaitossa. Etenkin tuoreisiin mausteiseen ja yrtteihin, ei kaupan valmiisiin purnukoihin. Vaikka toki niitäkin käytän. Hienoa oli kun tässä keitossa mm. itse raastettiin inkiväärit ja pilkottiin valkosipulinkynnet sekaan. Näin pitäisi useamminkin tehdä, tulee makua ruokaan aivan eri tavalla kuin jos käyttäisi kaupan valmiita maustesekoituksia tai keittopohjia. Todellakin kannattaa tehdä liemi alusta alkaen itse, vaivan arvoista. Korianteri on nykyään yksi lempiyrteistäni, olinkin ilahtunut että sitä laitettiin tähän thaikeittoon. Yksi huono puoli yrteissä on kun en saa niitä ikinä pysymään kauaa hengissä. Olisko teillä vinkkejä? Millainen ruukku/ säilytysastia kannattaisi yrteille hankkia?
Pidättekö thaikeitoista? Olisiko siellä jakaa hyviä keittoreseptejä? Kerro jos kokeilet tätä reseptiä :-)
// I did really good and tasty soup a couple of weeks ago. It was vegetable soup with tofu instead of meat. The soup was spicy and warm thai soup! The original recipe is here. Soup became a very delicious, not too spicy. In particular I liked ginger and coriander in this soup. Coconut milk neutralizes flavors. In the future needs to be done more frequently soups and vegetarian food.
Do you like thai soups? Do you know any good soup recipes? Let me know if you try this recipe (which is below) :-)
Recipe: Spicy Thai Soup
1 lime
3 carrots
1 red pepper
1 onion
1 chili
3 cloves of garlic
about 1 tbs grated ginger
fresh coriander
1 pkg unflavored tofu
1 tbs oil
half ts turmeric
1 ts agave syrup
1 vegetable stock cube
approx. 6-7 dl water
1 can of coconut milk
whole grain noodles
looks very delicious
ReplyDeletewww.thefashionfraction.com
Thanks! It was very tasty :-)
Delete