19 June 2016

Israel Trip / Tel Aviv & Jerusalem

7.5 - 10.5.2016


telavivbeachP5073294

Olin toukokuun alussa lomamatkalla Israelissa kaikkiaan kolme yötä. Täällä kerroin aiemmin matkasuunnitelmista. Reissu meni hyvin vaihtolennoin Turkish Airlinesilla. Loistava lentoyhtiö, palvelu pelaa ja hyvät tarjottavat. Koneenvaihdot oli Turkin Istanbulissa mennen tullen. Tel Avivin lentokentältä menin taksilla hotellille keskustaan. Koska Israelissa oli tullessani sapattijoten julkinen liikenne ei kulkenut ollenkaan.

En ollut varma mitä odottaa Israelilta etukäteen. Yllätyin kuitenkin positiivisesti maasta. Voin hyvin kuvitella matkustavani sinne uudelleenkin. Upeat rannat ja turkoosi meri. Erilaiset makuelämykset. Unohtumatta Israelin kansallisruokaa Falafelia, johon nyt viimeistään rakastuin! Trendikkäät kahvilat. Ystävälliset ihmiset. Viehättävä vanhakaupunki. Kuvauksellinen arkkitehtuuri. Loistavat ostosmahdollisuudet. Modernit pilvenpiirtäjät. Tel Avivista ei taida puuttua yhtään mitään :-)

Monipuolinen kohde, jossa saattoi kätevästi yhdistää ranta- ja kaupunkiloman. Tosin minulle olisi kelvannut vielä muutama extrapäivä Välimeren hiekkarannalla loikoiluun. Ehdin kuitenkin sitäkin harrastaa vaikka ei viitsinyt muutaman päivän lomasta paljoa aikaa käyttää rannalla lekotteluun. Vaan tottakai oli mitä mielenkiintoisinta tutustua upeaan ja kiehtovaan uuteen kaupunkiin perusteellisemminkin. Mieleeni jäi erityisesti kaksi kaupungin eri puolta: Moderni sykkivä Tel Aviv ja Jaffa vanha satamakaupunki.

Hotellini sijaitsi rannan tuntumassa ja sieltä pääsi kätevästi kävellen liikkumaan ympäri kaupunkia. Muutaman kerran menin edullisilla paikallisbusseilla. Lämmintä oli noin 24 asteen paikkeilla. Juuri sopivasti koko matkan ajan. Tel Aviv sijaitsee Välimeren rannalla, joten tuuli myös viilensi kivasti. Ei ollut pakahduttavan kuuma ollenkaan. Tosin meressä uiminen oli vähän hankalampaa kovien aaltojen vuoksi. Joillain rantakaistaleilla oli kieltokylttejäkin ettei saanut mennä uimaan.  Tel Avivin länsipuolella on upea 14km pitkä rantakaistale sekä Beach Promenade - rantabulevardi. Sen varrella on terasseja, palmuja, upeita auringonlaskuja sekä - nousuja. Siellä viihtyvät niin paikalliset kuin turistitkin.

Monia varmaan kiinnostaa ja mietityttää Israelin turvallisuustilanne. Sen suhteen ei ollut ongelmia matkan aikana. Toki oli normaalia tarkemmat turvatoimet lentokentällä, ja mm. ostoskeskuksissa tarkistettiin laukut. Sotilaita (koulutuksessa olevia) liikkui kaduilla jonkin verran, mihin monet turistit eivät ole tottuneet varmastikaan.

Alla pientä matkakertomusta kuvineen Israelin reissultani. Matkustin tosiaan yksin. En voi muuta taas todeta kuin että yksi parhaimmista matkoistani (taidan sanoa näin joka matkan jälkeen?!:-). Neljän päivän matkasta kolme päivää vietin Tel Avivissa. Niistä yksi päivä tosin meni koko päivän retkellä Jerusalemissa. Viimeinen matkapäivä kului Turkissa Istanbulissa. Siellä oli koneenvaihto ja pitkä vaihtoaika (n.9h). Käytinkin sen ajan hyödyksi ja ilmottauduin retkelle vanhaan tuttuun ja upeaan Istanbulin kaupunkiin :-)

telavivbeachpalmtreesP5073220

La/ Sat 7.5.16 -  TEL AVIV


Saavuin iltapäivällä hotellille (Miami Hotel), joka sijaitsi kätevästi rannan vieressä. Vietyäni laukut hotellihuoneeseen, suuntasin heti rannalle ottamaan aurinkoa ja uimaan. Pehmeä hiekka varpaissa, porottava aurinko, viilentävä merituuli ja kimmeltävän raikastava merivesi. Aahh <3 Niin ja maisemaa koristavat palmupuut!

telavivbeachstreetP5073355

Rannan vieressä on toinen toistaan upeampia ja korkeampia hotelleja sekä tornitaloja. Hiekkarantaa ja bulevardia riittää silmän kantomattomiin.

telavivbeachP5073322

Illalla menin Tel Avivin suositulle ostoskadulle: Dizengoff street. Kävin siellä ostoskeskuksessa: Dizengoff Center. Kaupat aukesivat lauantaina iltamyöhään sapatin päätyttyä. Kiertelin pitkin keskustan katuja. Paljon erilaisia tunnelmallisia ravintoloita ja kahviloita viehättävine terasseineen.

TelAvivStreetByNightP5073400

streettelavivP5073404

Heti ensimmäisen illan kunniaksi oli maistettava tottakai Falafelia. Jota kävin syömässä Dizengoff Squaren lähellä sijaitsevassa paikassa. Pieni hauska koju värikkäine pöytineen. Otin pitafalafelin, joka sisälsi mm. hummusta. Niin hyvää! Voin sanoa että näitä tulikin sitten syötyä joka päivä! 

falafelpitaP5073421

Palasin hotellille kävellen pitkin rantakatua, ja ihaillen Tel Avivin värikkäinä hohtavia valoja illan hämärässä. Joistain rantabaareista kantautui rytmikäs musiikki. Olisin voinut käydä siellä drinkeillä. Mutta oli suunnattava nukkumaan, koska sunnuntai aamuna oli tiedossa aikainen herätys paikanpäällä varaamalleni koko päivän retkelle Israelin pääkaupunkiin.

telavivbynightP5073441

Ensimmäiset hetket matkalla ovat aina kiehtovimpia. Olet uudessa kohteessa, etkä tiedä mitä odottaa tai mitä kaikkea jännää vielä tulet näkemään ja kokemaan. Tuntuu kuin olisi perhosia vatsassa. Matkailu on koukuttavaa :-)

Ensimmäinen matkapäivä oli onnistunut. Tunsin pitkästä aikaa lämpimät auringonsäteet kasvoillani, saatoin upottaa varpaat hienoon rantahiekkaan. Olin viimein lomalla.

Su/ Sun 8.5.16 - JERUSALEM


Suutasimme sunnuntaiaamuna aikaisin pikkubussilla kohti Jerusalemia, pyhää kaupunkia. Meitä oli pieni ryhmä ja kuljettaja, joka toimi myös oppaana. Ajomatka Tel Avivista Jerusalemiin kesti vajaat kaksi tuntia. Paikan päällä oli tarkoituksena kierrellä Jerusalemin historiallisia kohteita.

jerusalemP5083479

Ensimmäisenä pysähdyimme oliivilehdolle (Mount of Olives). Täältä vanhan kaupungin itäpuolelta Öljymäeltä aukeaa upeat panorama näkymät kohti tiiviisti rakennettua Jerusalemin vanhaa kaupunkia. Sen keskipisteenä näkyy Temppelivuorella oleva kultakupolinen islamilaisten kalliomoskeija. Sitä pidetään Jerusalemin helpoimmin tunnettuna maamerkkinä. Öljymäellä sijaitsee tuhansia juutalaisia hautoja.

jerusalemmountofolivesP5083498

Jerusalem, Israelin pääkaupunki. Siellä aistii historian ja kolmen suuren uskontokunnan (kristinusko, juutalaisuus, islam) läsnäolon. Jerusalemin vanhakaupunki sijaitsee muurien ympäröimänä. Se on jaettu neljään kortteliin - juutalaiseen, armenialaiseen, kristittyyn ja islaminuskoiseen. Muurien sisällä sijaitsee monet uskontokuntien tärkeät pyhät kohteet. Myrskyisän historian kaupungissa Jerusalemissa eri uskontokunnat elävät nykyään rauhallista rinnakkaiseloa.

jerusalemoldtownP5083523

Kävimme eräässä matkamuistomyymälässä Öljymäellä. Jossa oli muunmuassa upeaa mosaiikki keramiikkaa. Sai tehdä ostoksia ja meille tarjottiin israelilaiset kahvit. Aika vahvaa, mutta maistui kun oli tarpeeksi sokeria :-D

jerusalemmosaicP5083544

Seuraavaksi laitettiin bussi parkkiin ja suuntasimme kävellen muurien sisäpuolelle - vanhaan kaupunkiin. Sotilaita ja poliisipartioita näkyi siellä täällä historiallisessa Jerusalemissa.

jerusalemsoldiersP5083630

Jokapuolella oli toinen toistaan hienompia rakennuksia ja kauniita puita kukkineen. Koko päivän ajan paistoi aurinko nätisti.

jerusalemisraelP5083651

Kävelimme pitkin Jerusalemin katuja. Pyhiinvaeltajia ja muita matkaajia riitti runsain mitoin. Toisaalla taas näki ortodoksijuutalaisia mustissa puvuissaan ja lierihatuissaan Itkumuurille kiiruhtaen. Via Dolorosalla sen sijaan saattoi törmätä kristittyihin pyhiinvaeltajiin. Jotka kulkivat pitkin Jeesuksen viimeistä kulkureittiä (kärsimysten tietä).

jerusalemP5083662

Itkumuuri on Jerusalemin tunnetuimpia nähtävyyksiä ja Juutalaisten pyhin paikka. Se on rukouspaikka, jossa muunmuassa voi tehdä rukouspyyntöjä pieniin paperilappusiin, jotka voi laittaa muurin rakosiin. Minäkin laitoin lapun sinne muurin suojaan. Länsimuurin aukio on pyhiinvaelluskohde miljoonille juutalaisille.

jerusalemthewesternwallP5083694

Viimeisenä kohteena kävimme Pyhän haudan kirkossa. Kirkon eteisessä on voitelukivi, jolle Jeesuksen ruumis laskettiin ennen hautaamista. Kirkkotilasta löytyy myös Jeesuksen haudaksi oletettu luola. Paikka on kristittyjen suosittu pyhiinvaelluskohde.

jerusalemisraelP5083821

Lopuksi kiertelimme vielä vanhankaupungin kapeita kujia ja suuntasimme kristittyjen kortteleihin. Jossa sijaitsee suosittu markkinapaikka. Söimme eräässä ravintolassa annokset maistuvaa kebabia ja ihanan raikasta minttujuomaa. Kunnes oli aika hyvästellä kiehtova vuosisatoja vanha Jerusalemin kaupunki. Tuota retkeä en unohda koskaan. Kerrassaan vaikuttava kaupunki.

mintdrinkP5083829

DEAD SEA


Iltapäivällä lähdimme Jerusalemista. Pois ajaessa näimme vilaukselta Jerusalemin uuttakin kaupunkia. Matkan seuraavana etappina oli Kuollutmeri, jonne kesti ajaa noin tunnin verran Jerusalemista.

Kuollutmeri on järvi, joka sijaitsee Jordanian ja Israelin rajalla. Se on 417.5 metriä merenpinnan alapuolella ja on maanpinnan matalin paikka. Kuolleenmeren suola sisältää paljon mineraaleja, joilla uskotaan olevan terveydelle myönteisiä vaikutuksia. Nykyisin järvi on hyvin suosittu matkailukohde.

desertjerusalemP5083842

Ajoreitti Jerusalemista Kuolleellemerelle kulki halki aavikkoisten maisemien. Perillä meillä oli aikaa olla parisen tuntia. Kävin tottakai kellumassa Kuolleessameressä. Uimaan ei vedessä pysty, koska Kuolleenmeren suolapitoisuus on korkea (33%). Tuli tehtyä Kuolleenmeren savihoitokin iholle.

Kuollutmeri oli retkipäivämme huipennus. Unohtumaton ja erikoinen kokemus. Katsotaan paranivatko kaikki vaivat nyt :-) Paikanpäällä oli hoitola jossa myytiin Kuolleenmeren kosmetiikkaa. Jokunen tuote sieltä lähti kotiinkin. Nautimme ylhäällä terassilla juomat vielä ennen paluuta Tel Aviviin.

deadseaisraelP5083867

Matkalta palattua olin tyytyväinen retkikohteen (Jerusalem) valinnasta. Nimittäin etukäteen pohdin, mennäkö Jerusalemin vai Jordanian (Petran) retkelle. Valintaa helpotti se, ettei Petraan tehty Tel Avivista kuin yön yli retkiä. Ja sellaiselle ei tällä kertaa ollut aikataulujen vuoksi mahdollisuutta. Jerusalemin reissu oli upea. Ja jäipähän jotain ensi kertaankin!

Su/ Sun evening 8.5.16 - TEL AVIV


sunsettelavivP5083931

Sunnuntai-iltana retkeltä saavuttua ihastelin hetken mereen laskevaa aurinkoa. Sitten otin bussin ja lähdin kohti Azriel Centeriä. Se on pilvenpiirtäjien kompleksi Tel Avivissa. Pohjakerroksissa sijaitsee suuri ostoskeskus. Azrieli Centerin pyöreä torni on korkein kolmesta tornista (187m korkea). Siinä on 49. kerrosta, joten se on korkein rakennus Tel Avivissa. Ylimmässä kerroksessa on näköalatasanne ja ravintola.

theazrielicentertelavivP5083980

Etsin oiken tornin ja sisäänpääsyn Azrieli Centerissä (kysyin neuvoa) ja otin hissin 49. kerrokseen. Muutaman sekelin sai maksaa, jotta sai nähdä upeat panorama maisemat Tel Avivin kattojen ylle. Olisin halunnut ihastella auringonlaskua tornista, mutta oli ehtinyt tulla jo pimeää. Tosin näkymät olivat siitä huolimatta vaikuttavat kaikkine kaupungin valoineen.

Lopuksi kävin kiertelemässä muutamissa alakerrassa olevissa kaupoissa. Kunnes suuntasin bussilla takaisin hotellini ja meren ääreen. Kävin kävelyllä rantabulevardilla ja hain falafelit iltapalaksi. Jännittävä ja tapahtumarikas päivä takana. Hyvillä mielin nukkumaan. 

theazrielicenterpanoramatelavivP5084066

Ma/ Mon 9.5.16 - TEL AVIV


telavivbeachbulevardP5094102

Maanantaiaamun aloitin kävelyllä rantakatua pitkin kohti Tel Avivin vanhaakaupunkia (Old Jaffa). Se on yksi maailman vanhimpia satamakaupunkeja. Jossa nykyään sijaitsee taidegallerioita, kahviloita ym.

oldjaffatelavivP5094160

Historiallinen Jaffa on tel Avivin keskus. Tel Avivin virallinen nimi on Tel Aviv-Jaffa. Kaupunki on antanut nimensä israelilaisille jaffa-appelssiineillle, jotka kasvoivat aivan Jaffan muurien ulkopuolella. Jaffasta avautuu hienot näkymät Tel Aviviin. Sinisenä hohtava meri ja korkeat tornirakennukset rintarinnan.

telavivbeachviewP5094192

oldjaffaisraelP5094248

Vierailu vanhassa Jaffassa on aikamatka menneeseen. Viehättäviä katuja, koreita rakennuksia, vehreitä puistoja. Kukkulalla ylhäällä sijaitsee kirkko (St. Peter's Church).

telavivviewP5094296

oldjaffagelateriaP5094340

Välillä oli aika pysähtyä nauttimaan viilentävää jäätelöä terassille ja katselemaan menoa vanhan Jaffan aukiolla.

oldjaffaisraelP5094375

israeltelavivP5094395

Lukuisia kauniita yksityiskohtia vanhassa Jaffassa. Valokuvia kertyi kameraan runsaasti.

oldcityisraeldoorsP5094402

Vanhassa Jaffassa pääsee tekemään ostoksia suosituilla kirpputorilla (Jaffa Flea Market) ja basaarilla. Sieltä löytyy myös monia hyvä kahviloita sekä ravintoloita.

israeloldtownP5094437

Tel Avivin kaupunginosa Neve Tzedek, sijaitsee vanhan Jaffan kupeessa. Alue on yksi Tel Avivin trendikkäimmistä. Sille on ominaista matalat, värikkäät talot ja pienet, kapeat kujat. Neve Tzedekistä löytyy niin uniikkeja putiikkeja kuin viehättäviä kahviloitakin.

nevetzedektelavivP5094463

Kierreltyäni ja ihasteltuani Neve Tzedekin kauniita kujia suuntasin Rothschild Boulevardille. Istahdin yhteen katukahvilaan sen varrelle nauttimaan jääkahvista ja ihmettelemään ihmisvilinää.

rothschildboulevardtelavivP5094505

Rothschild Boulevard on yksi Tel Avivin tärkeimmistä kaduista. Se kulkee keskellä valkoiseksi kaupungiksi nimettyä aluetta, joka on saanut nimensä bauhaus-tyylisistä taloista. Kadun keskellä kulkee puisto, jossa on penkkejä ja varrella useita katukahviloita joihin voi poiketa. Kannattaa myös piipahtaa sivukujille ihailemaan arkkitehtuuria. Varsinaisen kadun varrella sijaitsee myös monia teattereita ja ravintoloita.

rothschildbulevardtelavivP5094515

Kadunkulmausta Sheinken Streetiltä, joka on suosittua ostos- ja kahvila-aluetta. Löytyy monia merkkiliikkeitä. Taisin käydä Sheinken kadulla vain ruokakauppa ostoksilla. Lempipuuhaani aina uudessa maassa - tutkiskella ruokakauppoja ja niiden tarjontaa perusteellisemmin! :-D

dizengoffbauhaushousetelavivP5094530

Kiirehdin maanantaina vielä Tel Avivin tunnetuimmalle ulkoilma ostosalueelle - Carmelin torille (Carmel Market). Sieltä löytyy laaja valikoima tuoretuotteita kasviksista ja hedelmistä juustoihin ja pähkinöihin. Carmelin torilta voit ostaa myös vaatteita ja kukkia. Lisäksi siellä on tarjolla herkullista katuruokaa. Markkinat ovat auki joka päivä (su-to 6-18, pe 6-16), paitsi lauantaina.

carmelmarketP5094552

Carmel Market on loistava paikka ostaa evästä rannalle tai tuliaisia kotiin. Ostin sieltä tuliaisia sekä evästä viimeiseksi illaksi rannalle. Ihania tuoksuja ja silmänruokaa. Carmel Market on yksi parhaista paikoista Tel Avivissa, jossa on pakko käydä! Tunnettu etenkin itämaisista tuliaisista.

carmelmarkettelavivP5094569

Hain hotellin luota kioskista juomaa ja suuntasin kera eväiden ja pyyhkeen meren rantaan. Nautin näkymästä ja hetkestä siinä juuri. Kävin myös vielä iltauinnilla Välimeren aalloissa. Mietin kuinka upea ja tapahtumarikas matkani on ollut kun katselin meren taakse painuvaa aurinkoa. 

telavivbeachsunsetP5094601

Rakastan auringonlaskuja ja merta etenkin matkoilla ulkomailla. Viimeisen illan auringonlasku meren ääressä 


Päätin vielä myöhemmin lähteä hieman katsomaan Tel Avivin iltaelämää. Suuntasin tutun Dizengoff Streetin varrelle. Ja kävin yhdessä ravintolassa (Vito Romano) nauttimassa lasillisen viiniä. Parempi tutustuminen kuuluisaan Tel Avivin yöelämään saa odottaa seuraavaa kertaa.

israelromanoP5094676

telavivbynightP5094642

Ti/ Tue 10.5.16 - ISTANBUL


Tiistaina oli aikaisin lähtö takaisin lentokentälle auringon noustessa. Jo menomatkalla olin bongannut Turkish Airlinesin esitteestä mahdollisuudesta stopover ajan hyödyntämiseen osallmistumalla Turkish Airlinesin järjestämälle retkelle Istanbulissa. Kun kone laskeutui Atatürkin kentälle suuntasin juoksujalkaa etsimään oikeaa pistettä ja ehdin kuin ehdinkin ilmoittautua seuraavalle päivän retkelle.

Menimme koko ryhmä bussilla katsomaan joitain Istanbulin nähtävyyksiä. Etukäteen emme tienneet mitä, jännittävää. Ihan aluksi kävimme syömässä, lentoyhtiö tarjosi yllätykseksi ruoatkin. Sen jälkeen kävimme parissa nähtävydessä. Maanalaisessa vesisäiliössä (Yerebatan Sarayi) ja museossa (Istanbul Museum of the History of Science and Technology in Islam). Lopuksi oli vapaata aikaa kierrellä basaarilla (Arasta Bazaar). Ajoissa lähdimme takaisin kohti lentokenttää, koska ruuhkat tässä miljoonakaupungissa ovat valtaisat. 

Olen käynyt Istanbulissa aiemminkin (viime vuonna, postaus tässä). Mutta oli hauska päästä uudestaan katsomaan tätä kiehtovaa kaupunkia. Onnekseni kävimmekin parissa uudessa kohteessa joissa en ollut ennättänyt silloin aiemmin käydä (museo ja Arasta Bazaar). Ja kuin kruunu koko reissulle: Lempiruokaani kebbabia - kebapin kotimaassa Turkissa! Kiitos Turkish Airlines :-) Ihan uskomatonta vieraanvaraisuutta. Loistava tapa hyödyntää pitkä stopover aika kentällä menemällä tälläiselle retkelle, suosittelen.


Kävelimme ohi Sinisen moskeijan (Sultanahmet Camii).

istanbulturkeybluemosqueP5104753

Yhtä ylväältä ja upealta näytti Hagia Sofia (Ayasofya) niinkuin muistelinkin.

istanbulhagiasofiaP5104757

Vehreä keidas keskellä Istanbulia -Gülhane park. Islamilainen tiede- ja teknologiamuseo, jossa vierailimme sijaitsi puiston liepeillä.

gülhaneparkistanbulP5104781

Ihan kauniita ovat auringonlaskut myös lentokoneen ikkunasta.

sunsetontheskyP5104833

Tämä matkapostaus (-tai kertomus pikemminkin) on varmasti pisin tekemäni koskaan. Olisin voinut jakaa myös osiin, mutta halusin tehdä tästä kokonaisen reissukuvauksen. Myöhemmin ehkä sitten tarkemmin pienempiä osia.Tulipa nähtyä tällä toukokuisella matkalla kaksi maanosaa, kaksi eri maata ja kolme kaupunkia. Aika hyvin neljän päivän matkalle. 

Israel ja Iso Appelssiini (Tel Aviv-Jaffa!), kiitokset ja toivottavasti nähdään uudelleen! Shalom Israel!


//In May I was on a trip in Israel for three nights. Two days went in Tel Aviv and one day in Jerusalem. I had an replacing an airplane on the way back in Istanbul. So I stayed there for a one-day excursion by Turkish Airlines. It was super fun to spend your long stopover like that. 

I like enormously of the varied city of Tel Aviv, Israel. There is something for everyone. Can easily combine beach and city break. Sandy beach by the Mediterranean Sea can be found for many kilometers. In addition, the city has a modern side of skyscrapers and shopping centers. But also the historical and picturesque old city of Jaffa. Beautiful blue sea, delicious food, friendly people, stunning architecture, plenty of shopping. Palm trees and sunsets  

Tour to Jerusalem, to the holy city was touching and unforgettable experience. There you can sense the history, and the three major religious presence. We went to visit, for example, the Wailing Wall and the Church which is the tomb of Jesus. The tour culminates with a visit to the Dead Sea. A special experience was to float in the Dead Sea. 

Israel and the big orange (Tel Aviv Jaffa), thank you and until next time!!


No comments :

Post a Comment