2 March 2015

Kokemuksia yksin matkustamisesta

Yksin reissussa - Berliini


Olin helmikuussa Berliinisssä matkalla, yksin. Aiemmin tässä postauksessa (Miten valmistaudun kaupunkilomaan) suunnittelin matkaani ja mietin rohkenenko lähteä yksin reissuun. Mutta näin päätin lopulta, ja päätös oli mitä parhain.

Olin aiemmin jutellut kavereiden kanssa, joista monet reissanneet yksin niin kaupunkilomalla kuin pidemmällä rantalomallakin. He suosittelivat lämpimästi matkustamaan yksin. Toki lueskelin myös netistä juttuja, missä kehuttiin yksinkin matkustamista ja mitä kaikkea siitä saisi irti - eri tavalla.


travel, travelling, solo, alonen, soolo, yksin, matkustaa, ulkomaille, loma, keep calm, have a cupcake, pink, mulberry, bag, travel bag

Mitä saat irti

- Itsevarmuus
- Tapaat uusia ihmisiä
- Päätät itse mitä teet
- Kielitaito harjaantuu

Nyt olen niin hyvillä mielin siitä, että rohkenin lähtä yksin matkaan. Sai lisää itsevarmuutta, kun huomasi että selvisi yksin kaikesta ja erilaisista tilanteista. Tapasi uusia ihmisiä, tuntui että kun on yksin matkassa ihmiset tulevat helpommin juttelemaankin. Ja samoin sitä itsekin lähestyy helpommin muita, kysyy neuvoa ja samalla voi vaihtaa muutaman sanan muutenkin. Esimerkiksi hotellin aamiaisella tuli juteltua muiden kanssa aamiaispöydässä, kerrottiin mistä oltiin ja miksi oltiin matkalla. Juttukaverini oli Buenos Airesista asti tullut Berliiniin. Olivat kuukauden kestävällä Euroopan kiertueella. Kuulosti upealta sekin.

Hyvä puoli oli myös se, että sai itse päättää mitä tekee ja minne menee ihan oman päänsä mukaan. Ei tarvinnut kysyä keneltäkään että tehdäänkö näin tai näin. Vaan voit tehdä juuri niin kuin sinulta itsestäsi tuntuu. Jos haluat koko päivän kierrellä kauppoja, voit tehdä näin. Tai jos haluat iltamyöhään asti kierrellä nähtävyyksiä, onnistuu sekin. Voit itse valita ravintolat ym. missä käyt, ei tarvitse tehdä kompromisseja tai jopa riidellä siitä minne mentäisiin.

Kielitaito myös karttui, kun sai itse selvitä muun muassa kaupoissa ja ravintoloissa tilauksista. Minusta oli kiva päästä puhumaan englantia, ja pari sanaa saksaakin. Ylipäänsä oli ihanaa kun joka puolilla missä liikkui kuului eri kieliä, kansainvälinen tunnelma. Ja tosin pariin otteeseen kuului suomeakin joissain nähtävyyksissä, se ei olisi ollut välttämättömyys! :D


solo, alonen, travel, travelling, matkustus, yksin, ulkomaille, loma, tips, vinkit, vinkkejä, life, elämä,

Mikä epäilytti

- Yksinäisyys
- Mitä muut ajattelevat
- Yllättävät haasteet
- Yksin liikkuminen myöhään voi pelottaa

Monet ajajttelevat kun matkustaa yksin, että välillä tuntuu sitten reissussa yksinäiseltä. Minäkin vähän mietin etukäteen, että kuinkahan käy. Mutta en tuntenut itseäni hetkeäkään yksinäiseksi reissussa. Koko ajan oli nähtävää ja tehtävää niin paljon. Ihmisiä ympärillä minne menitkin. Oli niin hauska jutella muiden turistien tai paikallisten kanssa (mm. kun olit nähtävyyksiä katsomassa). Matkustaessa jossain missä ei tunne ketään, tuntuu että estot jotenkin katoavat, on helpompi mennä juttelemaan tuntemattomille ihmisille. Suurkaupungissa et ole hetkeäkään yksin, rakastin sitä tunnelmaa.

Saatat ajatella mitä muut ajattelevat kun matkustat yksin. Niin kotimaassa (kaverit ja sukulaiset) kuin ulkomailla kaikki muut ihmiset. Sanot vain kotijoukoille ettei tarvitse huolehtia ja pärjäät kyllä. He voivat olla vain ylpeitä sinusta ku uskalsit näin tehdä ja matkustaa yksin ulkomaille. Osa on varmaan kateellisiakin. Minäkin kuulin muutamilta tutuilta, että he eivät varmasti voisi (tai uskaltaisi) lähteä yksin ulkomaille reissuun. Ajattelin myös etukäteen, mitähän siellä kohdekapungissa muut ajattelevat kun olen yksin liikkeellä ja vielä nuori nainen. Mutta eihän siinä mitään ollut, en saanut paheksuvia katseita osakseni tms. :D Kukaan ei katsonut kuka ihme minä olen kun yksin siellä olen ja liikun. On paljon muitakin ketkä matkustavat yksin, et todellakaan ole ainoa! Helposti tulee juteltua myös muiden kanssa ketkä ovat yksin reisusssa esim. hotellilla. Heti löytyy jotain yhteistä jutunaihetta. Näin kävi minullakin hotellin aamiaisella.

Yksin matkustamista helpotti kun oli hyvin valmistautunut matkaan etukäteen. Silti eteen tulee haasteita ja yllättäviäkin sellaisia, mutta kaikesta selviää varmasti. Esim. välillä tuli mentyä metrolla väärään suuntaan, sitten vain tarkistit kartasta reitin uudestaan ja löysit lopulta oikean suunnan. Sen ihmeempiä kommelluksia ei nyt matkallani tainnut sattuakaan. Ainoastaan välillä oli hieman hakusessa julkinen liikenne, etenkin metrot miten pääsi minnekin. Pikkuisen isompi metroliikenne kuin Helsingissä ;) Aika sekava oli se Berliinin metrokarttakin lukea. Mutta kun pitempään oli ja matkusteli niin tutuksi tuli ja sujui jo paremmin.

Matkalla ei yhtään pelottanut liikkua yksin kaupungilla. Olin liikkeellä iltaisinkin aika myöhään, noin klo 23 asti. Porukkaa liikkui paljon iltamyöhään asti kaduilla, joten ei pelottanut kävellä yksin siellä. Turisteja riittää suurkaupungissa koko ajan. Suuri ihmismäärä ja kaupungin valot toi turvallisuutta iltapimeässä. Järki kannattaa kuitenkin pitää koko ajan päässä. Ja tärkeätä pitää tavarat ulottuvilla, eikä jättää käsilaukkua tai mitään lojumaan varkaiden vietäviksi.

solo, alonen, travel, travelling, matkustus, yksin, ulkomaille, loma, tips, vinkit, vinkkejä, life, elämä, quote, quotes,

Ei niin hyviä puolia

- Yksin matkustavan lisämaksu hotellihuoneesta
- Et saa kuvia itsestäsi (ainakaan yhtä helposti kuin jos olisi matkakumppani)

Haittapuolena tosin on yksin matkustaessa, että joudut usein maksamaan hotellihuoneesta ylimääräistä kun olet yksin liikkeellä. Minäkin jouduin näin tekemään kun majoituin kahden hengen huoneessa yksin. Todella harmi, ettei maailmalle saada enemmän huoneita soolomatkustajille. Miksi aina pitäisi olla vähintään kaksi henkeä? Todella monet maailmalla matkustelevat varmasti yksin, niin turistit kuin liikematkailijatkin! Tuota asiaa en voi kyllä käsittää, jos matkustat yksin joudut maksamaan siitä extraa. Onneksi summa ei ainakaan Berliiinissä ollut tuohon aikaan kovin suuri, muttaa kumminkin, miksi yksin matkustavia ns. syrjitään!?

Bloggaajalle tai muutenkin eräs suuri haittapuoli yksin reissaamisessa on, arvaatteko:) Se kun ei kukaan ole ottamassa sinusta kuvia eri nähtävyyksien edessä tms! Itse tykkään ottaa paljon kuvia, onhan minulla nyt se olympuksen uusi kamerakin. Tässä postaus siitä: This beauty is finally here - Olympus pen e-pl7. Tämä kamera pääsi nyt ensimmäistä kertaa reissuun ulkomaille minun kanssani. Mutta sain huomata ettei tässä asiassa kuitenkaan paljon haitannut matkaseuran puuttuminen. Kännykällä saa otettua selfietä eli kuvia omasta pärstästä läheltä. Olympuksen penissä on myös kääntyvä näyttö, aika kätevä. Sitä tuli kyllä tosi vähän käytettyä. Näyttö on jotenkin huonossa kulmassa kun se kääntyy alhaalle, ei tule kivoja kasvokuvia (silmät katsoo ihan väärin/ omituisesti). Parempi olisi ollut jos näyttö olisi kääntynyt ylhäälle. No nähtävyyksien edessä sai itsestään kokovartalokuvia kameran ajastimella. Siis sellaisten nähtävyyksien, joiden edessä oli joku tasainen alusta, esim. joku kivi johon kameran sai laitettua. Sitten vain ajastin päälle (12s) ja juokset esim. patsaan eteen (tai muurin, kuten minä). Ja räps, kuva valmis. Katsoin heti millainen kuva tuli, jos ei ollut hyvä, siirsin tarv. kameran asentoa ja otin uuden.

Suuressa kaupungissa riittää paljon muita turisteja ja turistit usein ottavat kuvia. Eli voitte arvata, monet tulivat kysymään voinko ottaa hänestä/heistä kuvan, ja vastapalveluksi he ottivat kamerallani minusta. Tosi ystävällistä, ja näin tapahtui useaan otteeseen. Minä itsekin jossain paikoissa kysyin, voiko ottaa minusta kuvan ja sitten tarjouduin ottamaan heistä kuvan. Näin tapaat myös uusia ihmisiä ja pääsette jakamaan kokemuksia. Tietysti siinä miettii, että mitä jos oma kamera varastetaan kun näin tekee. Kannattaa katsoa millainen tyyppi tulee kysymään kuvanottoa, osaat arvioida kannattaako hänelle antaa kamerasi vai ei. Tunnistat kyllä muut turistit joihin voit luottaa. Tapasin monia mielenkiintoisia ihmisiä eri puolilta maailmaa ketkä olivat tulleet Berliiniin juuri tällä tavoin. Otimme kuvat ja juttelimme sitten niitä näitä. Oli hauskaa!


travel, alone, solo, travelling, yksin, matkustaa, lentokenttä, vessa, toilet, selfie, pic, olympus, kamera, camera, travelbag,


Yksin matkustaessa opit itsestäsi uutta, erilaisia puolia mitä et tiennytkään. Saat hurjasti elämänkokemusta. Huomaat selviytyväsi haastavistakin tilanteista. Tämän kokemuksen jälkeen olet paljon varmempi. Et pelkää uusia tilanteita niin paljon. Yksin matkustaessa myös tutustut paljon helpommin uusiin ihmisiin! :)

Toki on hyvät puolensa myös muiden kanssa reissatessa, on se sitten esim. kaverin tai puolison kanssa. Mutta mielestäni jokaisen tulisi joskus kokea yksin matkustaminen ulkomailla. Upea kokemus. Jäi niin hyvä fiilis tästä reissusta, että nyt rohkenen varmasti jatkossakin matkustamaan yksin.

Saattanut jäädä aiemmin reissuja väliin, kun ei ole saanut seuraa ja pohtinut viittiikö sitä yksin lähteä. Todellakin viittii! Niimpä jo ajattelin jos en saa kesällä jollekin rantalomalle seuraa mukaan, niin menen yksin. No big deal! Auringossa meren ääressä rentoutumista, hyvää ruokaa ja juomaa, välillä uimista ja kirjan lukemista. Tuskin siinä aika käy pitkäksi vaikka ei ole koko ajan juttuseuraa ulottuvilla :)

solo, alonen, travel, travelling, matkustus, yksin, ulkomaille, loma, tips, vinkit, vinkkejä, life, elämä, trip, yksin matkalla, travelling alone,


Kiitos reissusta, Berliini <3 Olit mitä parhain matkakumppanini!


Translation: Travelling alone. It was a great experience. I recommend it to you all. Atleast once in a lifetime. It gives you so much!2 comments :

  1. Tosi kiva kuulla, että kaikki meni hyvin! Oon itsekin harkinnut yksin matkustamista, mutta vähän jännitän sitä kyllä. Ja tähän mennessä kaikki matkat lutviutuneet niin, että joku haluaa reissuun myös :) monta päivää olitkaan reissussa?

    - se aiempiakin kommentteja jättänyt ano :D

    ReplyDelete
  2. Kiva kun jätit kommenttia:) Ihan hyvin tosiaan meni! :) Suosittelen kyllä yksin reissuun menemistä ;) Kerro jos päädyt johonkin matkustamaan. Toki kiva myös jos saa seuraa/ tuttuja mukaan! Olin reissussa kolme päivää eli kaksi yötä, ois voinut olla kyllä pitempäänkin!

    ReplyDelete