17 February 2015

Miten valmistaudun kaupunkilomaan

.. Ja tällä kertaa erityisesti Berliinin matkaan


Olen lähdössä kohtapuoliin (eli huomenna!) kaupunkilomalle Berliiniin. Joten sain mieleeni kertoa tässä postauksessa siitä, miten valmistaudun kaupunkilomaan yleensä. Joissain kohdin mainitsen esimerkkejä erityisesti Berliinin matkani kannalta.

Kun valmistaudut matkaan hyvin, saat siitä eniten irti (lyhyelläkin matkalla). Lähden reissuun nyt yksin, joten jo senkin takia valmistaudun huolellisesti. Uskoisin jokaisen, joka matkustaa vamistautuvan ainakin jonkin verran. Edes sen verran että selvittää kulkuyhteydet lentokentälle, hotellin, ja julkisen liikenteen. Ehkä joitain nähtävyyksiäkin valmiiksi.

Tykkään itse valmistautua "aika" huolellisesti. Nyt kun mietin, niin olen tähän Berliinin matkaan valmistautunut jo pitkään, viikkoja. En nyt joka päivä. Mutta useana iltana tullut selvitettyä asioita matkaa varten, ja kirjoitettua ylös. Sekä lukemattomat määrät tekstejä olen lukenut kaupungin nähtävyyksistä. Niin paljon mielenkiintoista nähtävää olisi, että saa nähdä kuinka ehtii. Kaikkialla ei kerkiä mitenkään käymään, mutta sehän on vain hyvä jättää jotain sitten seuraavaankin kertaan ;) No mutta nyt niihin asioihin, mitä kuuluu matkaan valmistautumiseeni!

MATKAOPASKIRJA

berlin, matkaopas, guide, berliini, holiday, loma, reissu, valmistautua, prepare, city break, kaupunkiloma,

Euroopan suurkaupunkeihin mentäessä minulla on tapana ostaa kyseisen kaupungin matkaopaskirja.
Tykkään etenkin tästä Otavan sarjasta. Siinä on jokaisesta kaupungin osa-alueesta erikseen hyvät kartat, ja mitä nähtävyyksiä, ravintoloita ym. kultakin alueelta löytyy on listattuna. Tietty kirjassa lukee kaikkenlaista yleistäkin tietoa kaupungista. Kirjan lopussa on lisäksi metrokartta. Matkaopas on kooltaan pieni, joten helppo kantaa reissussa mukana.

Matkaoppaita eri kaupungeista löytyy nykyään myös sähköisinä versioina. Esimerkiksi: Pienimatkaopas Berliini.


PERUSTIEDOT KOHDEMAASTA

saksa, germany, deutcshland, heart, sydän, land, ticket,

Aina tulee ensiksi selvitettyä perustietoja maasta jonne olen matkaamassa. Näissä kiinnitän huomiota etenkin siihen, miten asiat eroavat omasta maastani. Ja usein on niin, mitä eksoottisempi kohde kyseessä, sitä enemmän eroavaisuuksia löytyy. Alla perustietoja, jotka hyvä tietää mm.:

- Kieli
- Valuutta
- Aikaero
- Matka-aika
- Väkiluku
- Uskonto
- Hallintomuoto
- Ilmasto
- Missä päin maailmaa sijaitsee (katson usein mitä maita naapurissakin)
- Mahdolliset tarvittavat rokotukset (tarvitseeko ottaa matkaa varten jotain rokotuksia)
- Juomavesi (saako juoda)
- Sähkö (käykö suomen pistokkeet)
- Puhelimen suuntanumero
- Hätänumero/ Poliisi/ Palokunta
- Suurlähetystö (onko Suomella siellä suurlähetystöä)

Mm. nämä kaikki asiat selvitän. Osan kirjaan itselleni vihkoon vielä ylöskin matkaa varten.
Maan perustiedot löydät internetistä, kun haet maan nimellä sekä myös kohdekaupungin nimellä (hain sanoilla Saksa ja Berliini).

Tiedot katsoin wikipedian sivuilta: Saksa, Berliini.
Ja wikitravelin sivuilta: Saksa, Berliini.
Hyvä mainittava sivusto perustietojen hakemiseen on kaupungin suurlähetystön sivut: Berliini.

ASIAKIRJAT

passport, passi, matkustaa, travel, abroad, document, eu, matkavakuutuskortti, eu sairaanhoitokortti, eu, cards, documents, travel, matkustaa, asiakirjat, loma,health insurance card,

Katson, että minulla on tarvittavat dokumentit matkaa varten. Tarvittaessa hankin tai etsin ne jostain.
Alla lueteltuna tarvittavia asiakirjoja matkaa varten, mitä minulle nyt tuli mieleen:

- Passi
- EU sairaanhoitokortti
- Matkavakuutuskortti
- Matkavahvistus
- Lentojen tunnukset
- Hotellin vahvistusnumero

Esimerkiksi passista otan usein lisäksi kopion mukaani laukkuun. Samoin matkavahvistuksesta. Vaikka nykyään on kyllä helppoa, kun nämä matkavahvistusnumerot ja tunnukset saa helposti vaikka sähköpostista etsittyä, jos ovat siellä tallessa. Myös voi tallentaa ne omaan puhelimeenkin.

Ulkoasiainministeriön sivuilta löytyy tietoa matkaasiakirjoista: Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat.

EU sairaanhoitokortista saat tietoja ja löydät ohjeet sen hankkimiseen Kelan- sivujen kautta: Eurooppalainen sairaanhoitokortti. (Kannattaa ehdottomasti hankkia, jos matkustelet Euroopassa!)

Matkavakuutuksen hankit oman vakuutusyhtiösi kautta. Saat heiltä matkavakuutuksen ostettuasi pienen matkavakuutuskortin, jota voit säilyttää lompakossa matkalla. Ja siitä löytyy tarvittavat tiedot.

PUHELIMEN MATKAILUSOVELLUKSET/ APPLIKAATIOT

matkailu, travel, phone, apps, mobile phone, software, lataa, install, holiday, ebookers, lennot, wifi finder, tripadvisor,

- Katson, että puhelimessa on saatavilla asetus lentotilassa lentoa varten.
- Selvitän millaiset puhelinliittymäni asetukset ovat ulkomailla. Onko jotain estoja tai rajoja internetin käytön suhteen. Voinko asettaa jonkun rajan, tai kytkeä internet asetukset ulkomailla puhelimesta kokonaan pois.
- Laitan itselleni ylös puhelimen puk-koodin varoiksi matkalle.
- Tarkistan että, läheisten yhteystiedot (numerot) löytyvät puhelimesta.
- Matkaa varten voi ladata puhelimeen mahd tarvittavia "apseja" eli sovelluksia. Esimerkiksi, minulta löytyy: Google-maps, google-translate, e-bookers, lentoyhtiön sivut, travel guide, wifi-finder, trip advisor. Tuleeko muita hyviä vielä mieleen?

Tässä muuten linkki Rantapallon sivuille, jonne he ovat koonneet matkustusta varten hyviä appeja: Parhaat matkailusovellukset älypuhelimille.

PAKKAUS

travel, matkustaa, laukku, bag, travel bag, suitcase, loma,

Suunnittelen ajoissa pakkausta, joskus jo viikkoja aiemmin. Eli mitä ottaisin matkalle mukaan. Jotkut varmaan kirjoittavat paperille ihan listaa. Itse mietin päässäni mitä tarvitsen. Otan usein laukunkin jo valmiiksi asunnossa esille. Pikku hiljaa kasailen laukun luo tavaraita mitä otan mukaan. Perusteellisemman pakkauksen, jossa katson kaiken tarvittavan vielä läpi, teen yleensä matkaa edeltävänä viimeisenä vapaapäivänä, mikä on usein sunnuntai. Näin meinasin tehdä nytkin. Lähden matkalle keskiviikkona, joten toki katson vielä edellisenä iltana eli tiistaina, että kaikki tarvittava on varmasti mukana. Tarkistan myös aina edellisenä iltana matkakaupunkiin luvatun sään, sekin vaikuttaa pukeutumisvalintoihin ja mitä pakkaa mukaan.

Matkapäivistä riippuu, pärjääkö pelkillä käsimatkatavaroilla. Vai tarvitseeko isomman laukun mukaan laitettavaksi ruumaan. Jos olen useamman päivän reissussa niin otan ison laukun mukaan. Jotta mahtuu kaikki tarvittava, vaatteet, kengät jne. Lyhyemmälläkin lomalla tarvitsee miettiä isomman laukun ottamista reissuun jos aikoo paljon shoppailla. Nyt olen kahden vaiheilla tämän tulevan kolmen päivän reissuni suhteen. Ottaako mukaan vain käsimatkatavaralaukku, riittäisikö se? Meinasin ehkä vähän shoppailla, hmm.

Pakkauksesta vielä. Koitan pakata vain kaikkein välttämättömimmän mukaan. Ei ole kiva kanniskella hirveätä määrää tavaraa kotoa pitkin maailmaa. Lentokentiltä ja kohdemaan kaupoista saa hyvin myös ostettua jos jotain puuttuukin ja välttämättä tarvitsee. Kosmetiikkatuotteissa otan reissuun pienet matkakokoiset pakkaukset (omani taisin ostaa joskus Tiger- kaupasta). Nesteiden määräähän on rajoitettu käsimatkatavaroissa, joten senkin takia ne on mietittävä hyvin valmiiksi. Kaikki nesteet on lennolla pakattava yhteen 1l läpinäkyvään ja suljettavaan pussiin. Kaikkien on mahduttava tähän pussiin,  ja se on saatava myös kiinni kunnolla. Yksi purkki ei saa olla isompi kuin 100ml.

Erikseen vielä mietittävä mitä ottaa käsilaukkuun mukaan lentokoneeseen. Ainakin kaikki tarvittava mitä voi tarvita lentokoneessa. Esim. käsirasva, huulivoide, huivi, lehtiä. Mahd. lääkkeet ja elektroniikkavälineet. Eväät koneeseen ostan yleensä jo aiemmin kotimaassa valmiiksi (esim.pähkinöitä, hedelmä, leipää). Juomista (vettä) ostan kentältä pullon. Käsilaukusta löytyy tietty myös kaikki matka-asiakirjat, kännykkä, kamera, avaimet, laturit...mitä vielä.

Huomaa kuvassa yllä, käsimatkatavaralaukkuni toiseen olkahihnaan olen laittanut joulukoristeen vihreää nauhaa. Se auttaa tarv. tunnistamaan oman laukun. Täytyy ottaa lentokentällä laukkuun myös paperinen nimi-/ osoitekortti.

LENTOKENTTÄ

Tutustun lentokenttiin, niin lähtömaan kuin kohdemaankin. Usein kohdemaan lentokenttä on se uusi tuttavuus johon täytyy ainakin hieman perehtyä. Tällä kertaa lennän Suomesta Hki-Vantaalta. Ja kohdemaan kenttä on Berliinin Tegel. On hyvä tietää: Käytännöt lentokentillä, missä se sjaitsee, kulkuyhteydet (hotellille/kotiin). Käyn lentokentän omilla sivuilla lukemassa mitä tietoja sieltä löytyy. Tässä Tegelin (TXL) sivut.

Käytännöistä kentällä on hyvä tietää mm. pakkausohjeet, terminaali, lähtöselvtys, turvatarkastus. yhteydet kentältä/liikenne, mitä palveluita kentällä tarjolla. Vielä?

air berlin, tegel, txl, berlin, airplane, aircraft, base, airport, lentokenttä, berliini

LENTOYHTIÖ

Tutustun lentoyhtiöön jolla lennän. Tällä kertaa lennänkin yhtiöllä, jolla en ole aiemmin koskaan lentänyt. Eli Airberlinillä, joka on saksalainen lentoyhtiö. Heidän internet-sivujaan pääsee lukemaan esim. saksan tai englannin kielellä, suomeksi ei ole mahdollisuutta. Selvitän lentoyhtiön sivuilta, mitä vaatimuksia heillä on asiakkaille ja mitä yhtiö tarjoaa.

Tutustuin Airbelinin sivuilla yhtiön käytäntöihin. Mm: Matkatavaravaatimukset (nesterajoitukset, paino), mahd. istumapaikka varaus, palvelut lennolla, mitä kuuluu lennon hintaan.
Airberlinillä kuuluu lennon hintaan ilmainen välipala ja virvokejuoma. Katson onnistuuko varata istumapaikka etukäteen, esimerkiksi samalla jos pystyy tehdä check-in verkossa.

airberlin, berlin, aircraft, airplane, plane, clouds, flight, taivas, lentokone

HOTELLI

Tutustun valitsemani hotellin tietoihin. Nykypäivänä saakin paljon tietoa internetin välityksellä. Pääsee myös lukemaan muiden matkustajien arvioita kyseisestä hotellista. Katson aina josko hotellilta löytyy omat internet-sivut ja mitä tietoja sieltä löytyy.

Kirjaan vihkooni ylös hotellin tärkeimmät tiedot. Mm. nimi, osoite, puhelinnumero. Selvitän missä päin kaupunkia hotellini sijaitsee ja julkisen liikenteen yhteydet. Tärkeitä ovat myös Hotellin sisään- ja uloskirjaus ajat. Jos jotain tarvitsemiani hotellin tietoja en löydä mistään sivuilta, otan yhteyttä suoraan hotelliin ja kysyn.

Tässä listattu asioita, mitä haluan hotellista tietää/ selvitän ennen matkaa:

- yhtyeystiedot, puhelinnumero, sähköposti
- lähin julkisen liikenteen pysäkki ja matkustusmuoto.
- savuton huone saatavilla
- wifi-yhteys
- aamupala/ ravintola
- matkatavarasäilytys
- mitä sisältyy huoneeseen
- mitä palveluita hotellissa tarjotaan
- etäisyydet nähtävyyksiin, mitä nähtävyyksiä on lähellä
- yhteydet lentokentälle

Oman hotellini Berliinin matkalle valitsin Ebookers- sivuston kautta. Josta varasin pakettimatkan (lennot+ hotelli).
Suurimman osan tiedoista Berliinin hotellistani sain internetistä valmiiksi. Olinhan jo hotellia valitessani etsinyt sitä omien kriteerieni mukaan ainakin osaltaan.
Laitoin hotellille vielä viestiä varmistaakseni, että saisin savuttoman huoneen. En tykkää yhtään tupakansavusta. Muutenkin nykypäivänä luulisi olevan jo itsestäänselvyys että hotellihuoneet ovat savuttomia, mutta ei välttämättä kaikkialla, hyvä siis varmistaa.

Hotelliarvosteluja pääset lukemaan mm. sivuilta: TripAdvisor, Hotels.com, Ebookers.
Itse hotellin valinnassa auttaa myös esimerkiksi: Trivago.

Vinkkinä vielä, että täältä Airbnb sivujen kautta voit vuokrata majoituskohteen suoraan paikallisilta, ja ympäri maailman.

MATKAVIHKO

Minulla on tapana, että teen kaupungista ja kaikesta matkaan liittyvästä itselleni pienen vihkosen. Kirjaan sinne talteen kaikki tärkeimmät asiat matkaani liittyen. Niikuin aiemmissa kappaleissa mainitsin joissain kohdin, että tämän tiedon kirjaan vihkooni ylös; tarkoitin juuri tätä matkavihkoani.
Pieni vihko, jotta sitä on koko matkan ajan helppo kantaa mukana, on aina käden ulottuvilla.

Vihkosta löytyy tärkeät tiedot, kuten: matkan varausnumero, lentojen  varausnumero ja hotellin vahvistusnumero.

Lisäksi kirjaan vihkoon mm.: matka-ajankohdan, lennot, lentokentän, lentoyhtiön, matkat koti-lentokenttä-hotelli, hotellin, julkisen liikenteen tiedot, ruoka/juoma (tietyt ruoat tai ruokapaikat), ostokset (tietyt kaupat tai ostoskeskukset), nähtävyydet (joissa haluan käydä, liikenneyhteyksineen), matkasuunnitelman matkan eri päiville, kohdekaupungin suurlähetystön yhteystiedot, sukulaisten yhteystiedot (voi lähettää postikortit), omat yhteystiedot.

matkavihko, travel, matkustaa, info, tiedot, travel notebook, notebook, vihko,

Nyt kun mietin aika vanhanaikaiselta kuulostaa tämä vihkoni. Toisaalta se on kätevä reissussa ja säilyy aina muistona matkasta. Mutta ehkä jatkossa voisi alkaa enemmän hyödyntämään tietokonetta matkasuunnitelman tekoon (saa ainakin käsialasta siten paremmin selvää!).

JULKINEN LIIKENNE

Selvitän millainen julkinen liikenne kaupungissa on. Mistä voi ostaa lippuja ja millaisia lippuja on tarjolla. Sekä millainen lippu minun kannattaisi hankkia matkani ajaksi. Ja tärkeää lukea, miten julkisessa liikenteessä toimitaan, siis lipun leimaukset ym. Tutustun maan julkisen liiekenteen internetsivuihin ja esimerkiksi metrokarttaan jo alustavasti. Mitä suurempi kaupunki, sitä suurempi julkisen liikenteen verkosto. Joten on hyvä perehtyä siihen jo vähän kotimaassakin.

bvg, transport, berlin, berliini, public transport, transport, julkinen liikenne, matka, travel,

Tässä on linkki Berliinin julkisen liikenteen sivuille eli BVG:n. Joka on Berliinin osavaltion omistama liikelaitos. Ja se hoitaa Berliinin metro-, raitio- ja bussiliikenteen. Täältä pääset vielä Berliinin metroliikenteen karttoihin: Metrokartat. 

NÄHTÄVYYDET

Perehdyn alkuun kaupungin erilaisiin nähtävyyksiin. Kirjaan itselleni ylös paikat joissa haluan käydä. Sekä katson valmiiksi miten löydän kohteisiin/ liikenneyhteydet, esim. mikä on lähin metropysäkki.

Kaupungin nähtävyydet saa selville helposti internetistä, mm. kapungin omilta sivuilta. Matkaoppaista löytyy kattavasti tietoa (niin kirjoista kuin sähköisissäkin muodoissa olevista).

Itse käytin paljon nyt hyödyksi Berliinin virallisia matkailusivuja: Visit Berlin. Sieltä pystyi hakemaan nähtävyydet, ja samalla sivulla näkyi liikenneyhteydet kyseiseen paikkaan. Toki apuna oli myös perinteinen aiemmin ylhäällä mainitsemani matkaopaskirja. Tietoa sai internetistä myös hyvin sivuilta: Pienimatkaopas, Berliini. Sekä Berliini Wikitravel

belin, berliini, travel, sights, holiday, sightseeing, attractions,

RUOKA JA JUOMA

Selvitän millaista paikallinen ruoka ja juoma on. Mitä erikoisuuksia kohdemaassa on tarjota. Joten tiedän jo vähän valmiiksi mitä kannattaa kokeilla kun perille pääsen. Laitan ylös jo mahdolliset ravintolat, joissa haluan matkallani käydä.

Berliinissä täytyy ehdottomasti maistaa kebabbia, currywurstia ja berliininmunkkia! Oluthan on siellä tosi suosittu juoma, itse en kovin oluesta välitä. Mutta eiköhän edes yksi tuoppi tule testattua. Hintatasokin ruoissa ja juomissa on kuulemani mukaan Berliinissä edullinen. Ruoasta ja juomasta aion ainakin nauttia lomallani. Aamiainen kuuluu hotelliin, mutta muuten tulee syötyä sitten ulkona.

kebab, döner, berlin, berliini, kebabbi


*******************************************************************************************************************************

Aika paljon riittää hommaa lomaan valmistautumisessa. Olen ainakin tällä kertaa valmistautunut perusteellisesti (ehkä liikaakin). Jatkossa voisi stressata vähän vähemmän tästä matkan suunnittelusta (sen kun oppisi vielä!), että ehtisi kunnolla nauttia myös matkan odotuksesta. Ehkä tähän vaikutti se, kun matkustaa tällä kertaa yksin ja en ole kauhean paljon kuitenkaan matkustellut.

Kaikesta tästä suunnittelusta se matka jo alkaa ja pääsee virittäytymään lomafiiliksiin. Kun miettii, että viikko sitten vain luit näistä kaikista asioista, nähtävyyksistä ja herkullisen kuuloisista uusista ruoista. Asioista joita et voinut vielä kuvitellakaan. Ja kohta pääsetkin ihan oikeasti astimaan tunnelmaa paikanpäällä, näkemään kaikki hienot nähtävyydet ja maistamaan erilaisia ruokia. Et voinut aavistaakaan kuinka upeita elämyksiä saat. Ne säilyy mielessä ja muistoissa aina. Olen sitä meiltä, että lopussa seisoo kiitos kaikesta valmistautumisesta ja vaivannäöstä tulevan matkan suhteen. Kun saavut itse kohdemaahan voit vain nauttia kaikesta, kun olet jo kotimaassa perehtynyt hyvin. Tietysti yllätyksiä voi tulla ja suunnitelmat muuttua matkan varrella, se on vain elämää onneksi.

Toivottavasti joku sai tästä vinkkejä oman kaupunkilomansa suunnitteluun. Ehkä jotain vinkkejä Berliiniinkin matkaaville myös :)  Tuli mieleen, että onpa hyvä, kun tämä postaus on nyt itsellenikin tallessa täällä. Jos tarvitsee jatkossa muistella joitain näitä asioita sitten seuraavaa (kaupunki)lomaa suunnitellessa!

Lopuksi haluan vielä rohkaista teitä matkustamaan yksin. Harkitsin pitkään ennenkuin varasin tämän matkan lähteäkseni sinne yksin. En saanut ketään kaveriani tosiaan mukaan, ja pohdin onko järkeä lähteä yksin. Mutta jos on lomaa ja rahaa ja halua lähteä reissuun, niin todellakin kannattaa. Kun matkustat yksin saat paikasta aivan eri tavalla irti. Varmasti tulee upea elämänkokemus, toivottavasti kaikki menee hyvin. Kertoilen sitten myöhemmin millaista oli matkustaa yksin ja muutenkin kaupungista ja lomasta :)

Miten valmistaudutte lomamatkaan, kuinka perusteellisesti? Onko teillä omia tapoja tehdä matkasuunnitelma, kuten minulla tämä vihko?

Ps. Toiv ei ollut liian pitkä ja sekava postaus!


travel, matkustaa, loma, holiday, world, richer, happy,


- osa kuvista lainattu googlesta -

Translation: How I prepare for a city break. - I get acquainted at home already to the following issues: Travel guide, documentation, packing, airport, airline, hotel, travel notebook, public transport, attractions, food and drink. What else?
Now I travel abroad for the first time alone. New life experience. Hope all goes well.

2 comments :

  1. Tosi huolellisesti valmistaudut, varmaan yksin matkustaessa ihan tarpeellistakin, muuten, tykkäätkö matkustaa yksin?

    ReplyDelete
  2. Kaupunkilomalle kannattaa valmistautua meni yksin tai kaverin kanssa, näin mä joo tehnyt :) Tää nyt ensimmäinen ulkomaanmatka yksin!

    ReplyDelete