2 February 2015

Lentoemännäksi?

Mitä vaaditaan? Voisiko minusta tulla lentoemäntä?


Kuka tyttö ei olisi pienenä haaveillut lentoemännän työstä. Se on jotenkin yksi kiehtovimmista ammateista. Pukeudutaan uniformuun, ollaan siistin huoliteltuja, matkustellaan ympäri maailmaa, lennetään ja työskennellään yläilmoissa.. Ja mitä kaikkea muuta vielä. 

Olin joskus nuorempana miettinyt lentoalaa. Mutta aina päädyin siihen tulokseen etten varmasti pääse pituuden vuoksi (pituus n.163cm, ei siis mikään kovin pitkä) tai pärjää (englanti hyvä, ei ole mikään tosi hyvä) kielitaidon vuoksi, puhumattakaan ruotsi kohtalainen. Niin vain ajatus kypsyi mielessä. Ja kuin vahingossa luettuani juttuja lentoemännistä ja heidän työstään, ja jopa muutaman lentoemännän (entisen tai nykyään työskentelevän) kanssa netissä juteltuani alkoi tulemaan ajatus päähän: Josko sittenkin hakisin lentoemännäksi? Kokeilematta ei voi tietää, kerran täällä eletään ja unelmat on tehty toteutettaviksi.. + mitä muita sanontoja tulvi mieleen. 

Tästä rohkaistuneena mietin josko edes yrittäisin ja laittaisin hakemuksen(-ia) menemään. Eihän siinä olisi mitään menetettävää. Näin ainakin saisin selville olisiko minusta lentoemännän ammattiin.


lentoemäntä, lentoemo, flightattendant, air hostess, cabin attendant, cabin crew, matkustamohenkilökunta, lentokone, airplane, moottori, engin


Lentoemännän pituus? 

Lentoemännät joiden kanssa aiemmin juttelin, sanoivat että pituusrajoitukset vaihtelevat yhtiöissä ja riippuvat pääosin millaisella koneella lennetään. Suuremmissa konemalleissa tavaraluukut ovat usein ylempänä. Tämänkö takia se pituusrajoitus oli? Että ylettää sulkemaan luukut ja avustamaan asiakkaita laittamaan laukut sinne. No taitaa siellä ylähyllyillä luukkujen takana olla myös kaikki tärkeät ensiapuvälineet ym. turvallisuus- ja hätätilannevälineet. Joten ymmärtää hyvin, että pituutta tarvitsee olla vähintään vaaditun verran, että yltää nämä sieltä luukusta ottamaan. Lisäksi pituutta on hyvä olla, jotte ihmiset näkevät kun tehdään turvallisuusdemo lennon alussa, siis ne kaikki "käsiviittomat" ym. Ja järjelläkin kun ajattelee, että selkävaivojahan siinä saa jos on liian lyhyt ja joutuu koko ajan kurkottelemaan hyllyille.

Selailin lentoyhtiöiden sivuja ja hakemuskriteereitä. Minä aika keskipituinen suomalaiseksi naiseksi (siis sen 163cm), saan pituuden puolesta hakea lentoemännän töitä.  Pituus ei siis ole nykyään pääasia, mutta vaikuttaa kuitenkin.


lentoemäntä, lentoemo, flightattendant, air hostess, cabin attendant, cabin crew, matkustamohenkilökunta, safety demo

lentoemäntä, lentoemo, flightattendant, air hostess, cabin attendant, cabin crew, matkustamohenkilökunta, safety demoLentoemännän kielitaitovaatimukset?

Lentoemännän ammatissa katsotaan eduksi hyvä kielitaito. Ja usein onkin lentoyhtiöillä erilaisia kielitaitovaatimuksia. Tämän ymmärtää hyvin, kun matkustetaan ympäri maailmaa. Asiakkaita on monista eri maista, puhuvat erilaisia kieliä. Työkaveritkin voivat olla muualta päin, eivätkä ymmärrä sinun äidinkieltäsi. Englanti on Euroopassa lennettäessä varmasti aivan "must" kieli osata, onhan se ilmailun kielikin. Suomessa pääasiassa vaaditaan suomen, ruotsin ja englannin taitoa. Joissain riittää suomi ja englanti.

Mites minun kielitaito sitten olikaan. Suomea puhun äidinkielenäni. Englantia osaan kohtuu sujuvasti, niin että pärjää, voin sanoa englannin kielen taitoni olevan hyvä. Englantia ei tule nykyisessä työssä tai muutenkaan päivittäin puhuttua. Mitä nyt televisiosta seuraa enganninkielisiä sarjoja, joten sitä kautta jotain :D Ruotsia ei ole tarvinnut paljon käyttää sitten opiskeluaikojen, jäänyt kyllä aika vähälle. Mutta muistan kyllä jotain yleisimpiä sanoja, kuten "välkömmen" ja "tack".. Niillähän jo pärjää, heh.  Avuksi hakiessa on jos osaa lisäksi muita kieliä.


lentoemäntä, lentoemo, flightattendant, air hostess, cabin attendant, cabin crew, matkustamohenkilökunta, uniform, flight attendant uniformEntäs ne kaikki muut vaatimukset lentoemännän työhön?

Etsin tähän tyypilliset kriteerit, jotka lentoemännän kuuluisi täyttää (wikipediasta löytyi) :


  • koulutus vähintään ylioppilastutkinto tai vastaava
  • kokemusta asiakaspalvelusta
  • ikä 22–28 vuotta
  • pituus 160–188 cm
  • hyvä näkö
Vaatimukset kielitaidosta vaihtelevat yhtiöittäin. 

Lisäksi lentoyhtiöillä voi olla omia vaatimuksiaan, tai voivat poiketa näistä yllä mainituista. Tietoja saa eri yhtiöiden sivuilta. 

Lueskeltuani huomasin mm. näitä vaatimuksia monilla yhtiöillä olevan: Uimataito vähintään 200m, hyvä terveydentila fyysinen ja henkinen, puhdas rikosrekisteri. Kykenee ryhmätyöhön sekä työskentelemään itsenäisesti, hyvä huomiokyky ja tilannetaju, aloitteellinen ja joustava, kohtelias ja ystävällinen, energinen ja sitkeä. Näkyviä tatuointeja ei saisi olla. sky, taivas, pilvet, clouds, airplane, aircraft, plane, sun, craft, ship


Mites jatkossa? 

Minulla on nyt vakityö (eri alalla). Se toki aiheuttanut mietintää, uskallanko irtisanoutua vakituisesta hyvästäkin työpaikasta ja heittäytyä tuntemattomaan? Entä jos en pärjääkään kurssilla tai itse työssä, ja tulen toisiin ajatuksiin mitä haluan? Olisi kiva jos pääsisin kokeilemaan joksikin aikaa lentoemännän ammattia, ja jos en tykkää voisin palata entiseen. Mutta näin se ei valitettavasti ole, ei voi pitää takana varalla turvana nykyistä työpaikkaa. Se on "joko/tai" sitten jatkossa. Tämä on mietintämyssyssä kovin tällä hetkellä.. Päällimmäisenä ajatuksena kuitenkin taitaa olla; Anna unelmille siivet toteutua!

Kaiken kaikkiaaan lopputuloksena, laittelin hakemuksia menemään muutamiin lentoyhiöihin. Ja yllätyksekseni yhtenä kauniina päivänä kun menin katsomaan sähköpostiani. Siellä oli minua odottamassa viesti yhdeltä lentoyhtiöltä. He onnittelivat että olin päässyt jatkoon/ rekrytointiprosessissa seuraavaan vaiheeseen! He halusivat kutsua MINUT haastatteluun! Voi sitä hymyä kasvoilla, kun luin tämän viestin :) Se into ja jännityksen tunne tulevasta mahdollisuudesta! Minusta voisi oikeasti tulla lentoemäntä!

Jatkossa voisin kertoa miten perehdyin hakemuksen tekoon. Sekä kuinka valmistauduin itse haastatteluun!


dreams, dream, may dreams come true, i have a dream, sea, beach, wievMitä sanotte? Kuuntelenko unelmiani ja otan riskin? Joskus unelmatkin voivat toteutua?


- kuvat lainattu googlesta -


Translation: My dream- to become a flight attendant. Is it possible to? For example because of my height oor multilingual.. But i made an application for. And I received an invitation for an interview. How exciting! I will tell you later applying for a flight attendant and interview. 

No comments :

Post a Comment